Det är ändå något speciellt med färsk sparris som gnisslar lite när de gnuggas mot varandra. Lite som tulpaner liksom. Varenda gång sparrisen ligger på display i butiken så nyper jag en bukett. Det är lite som med den första färskpotatisen eller svenska jordgubbar. Man bara SKA HA DEM oavsett vad man har för matplaner. Men vad kan gå fel med lite extra sparris i kylen. Idag blir de lunch.
Till den här enkla lunchen behöver du bara sparris, ägg och en god ost att riva över det hela.
Gör så här:
Börja med att koka upp vattnet till äggen, men sen ska vi se till att sparrisen blir klar först så att du kan lägga äggen direkt från kastrullen på den.
Det bästa med grön sparris är att man slipper skala den. Den träiga delen tar du bort genom att böja sparrisen försiktigt så att den snäpper till och går av. Den kommer att gå av på exakt rätt ställe och det är en märkligt tillfredställande känsla.
Värm stekpannan med en matsked olivolja och lägg därefter i sparrisen. Här förordar jag varmt och snabbt. Då får de stekyta men blir inte överkokta. Hur snabbt de blir klara beror såklart på hur späda de är. Det bör inte ta mer än 3 minuter i pannan.
Pocherade ägg
I kategorin #foodporn förekommer ofta bilder där pocherade ägg delas och gulan rinner ut och välsignar resten av anrättningen med ljuvlighet. Har du inte pocherat ägg förut så är det alltså dags att testa nu.
Koka upp vatten i en vid kastrull (det gör du först av allt) så att två ägg får gott om plats att virvla runt tillsammans. Häll i några droppar ättika (eller vinäger) och lite salt. Ättikan gör vitan fastare. Den har alltså inget med smaken att göra. Här vill jag också säga att ju färskare ägg desto bättre resultat. En vattnig äggvita blir förvisso ett pocherat ägg i slutänden men får inga skönhetspoäng.
När vattnet kokar drar du ner värmen så att det sjuder. Knäck två ägg i varsitt glas. Det är svårt att få ner ägget med gott resultat om du knäcker dem direkt i vattnet.
Innan du lägger i äggen tar du en sked och rör runt i vattnet så att det skapas en virvel och sen häller du försiktigt ner dina ägg i virveln och sätter timern på 3 minuter. När äggen är klara fiskar du upp dem med en hålslev och lägger direkt över den färdiga sparrisen. Här finns det de som låter äggen ta vägen via ett kallt dopp för att avstanna tillagningen men det har jag aldrig känt behov av.
Om dina ägg inte ser perfekta ut så strunt i det. (Se på mina!) Det enda som är viktigt här är att gulan fortfarande är inkapslad i vitan och att den är lös.
Avsluta med att salta, peppra och riva lite god ost över, t.ex. Parmesan, Västerbottensost eller Peccorino. Ringla lite olivolja över och du här hemma. Som vanligt förordar jag en bit bröd till så att inget av det goda ägget går till spillo.
Lämna ett svar