Idag blir det snabblunch för mig. Då är det skönt att slippa koka spagetti och ta hand om mer disk än nödvändigt. Älskar inte att diska! Bara det är en anledning att alltid koka lite för mycket dagen innan. För att det ska bli en redig lunch så tänker jag att jag behöver lägga till ett protein, alltså valnötter, lite grönt eller röda tomater i mitt fall och så ost såklart. Jag har en halv mozzarella som behöver ätas upp. Vad har du? Har jag färska örter så slänger jag alltid på dem, t.ex. basilika, mynta eller persilja som är så gott med tomat. Oregano är en torkad ört som jag tycker funkar bra också.
Så här gjorde jag för en person
- Dela 10 körsbärstomater, (eller fler om du har ett stort lass pasta) eller den sorten du har hemma. Det går såklart att använda konserverade tomater men just här blir det faktiskt mycket godare med färska.
- Värm upp en stekpanna med 2- 3 msk olivolja och lägg i tomaterna tillsammans med en vitlök (eller inte) och en nypa salt. Stek dem på medelvärme i ca 4-5 min sen lägger du i en näve valnötter och steker i 1 min till. Fyll på med ett halvt glas vatten och några droppar balsamvinäger eller t.ex. citron, så att det blir lite såsigt i botten (har du kokat spagetti så tar du pastavattnet. Det är oöverträffat som såsfixare eftersom det innehåller stärkelse) Smaka av !
- Lägg i din spagetti och dina örter och rör ihop det tills allt mixats och pastan blivit varm.
- Lägg upp på tallriken och toppa med mozzarellan (eller den osten du hade). Salta, peppra och ringla över olivolja.
Det här är min ”go-to-lunch” både när kylen är välfylld och tom.
Lämna ett svar