Sen lunch på en söndag är ett himla bra sätt att hinna träffa familj och vänner utan att behöva slå knut på sig själv. Det är klart man kan träffas utan att äta, men ska man ses och umgås är det ju praktiskt att sitta vid ett bord och det är ju betydligt trevligare med mat på bordet då. Som värd gillar jag dessutom att visa min uppskattning för familj och vänner genom att laga mat till dem. Däremot vill jag umgås när vi ses och då är en matig sallad bra att ha på lut eftersom den går att förbereda och man slipper stå vid spisen.
Så nästan gång du har en gäst eller två kan du t.ex. bjuda på en kall nudelsallad med chilipicklad gurka och teriyakilax.
Det här behöver du till 4-6 personer
- Lax, ca 500 g (hel, färsk bit är lyxigt och bra men annars tar du vad du har fått tag på)
- Teriyakisås
- Sesamolja (valfritt)
- En stor gurka
- Ättika
- Chiliflakes (Koreanska eller turkisk Urfachili)
- Salt
- Socker
- 1 paket risnudlar
- 1 kruka färsk koriander
- 1 lime
- 2-3 salladslökar
- Sesamfrön (valfritt)
Gör så här:
Gör gurkan först så att den får åtminstone en timme på sig. Sen penslar du laxen med teryakisåsen och några droppar sesamolja så att den får dra åt sig lite smak. Efter det kokar du nudlarna (De ska vara kalla) och hackar löken och koriandern. Sist av allt steker du laxen så att den är lite ljummen när du serverar.
Chilipicklad gurka
- Börja med att hyvla eller skivan gurkan tunt.
- Blanda 1 tsk ättika, 1 tsk salt och 2 tsk socker med 2 tsk chilipulver. Jag föreslår koreansk chili men turkisk går också bra. Den är dessutom lite mildare.
- Häll kryddblandningen över gurkan och blanda. Lägg över plastfolie och sätt en press över. Själv ställer jag alltid en assiett över som jag sen ställer morteln på.
- Ställ in i kylen tills du ska servera lunchen.
Kladdfria risnudlar
Risnudlar är så gott men medge att de kan kladda ihop sig till en stor trasslig boll. Stärkelse är förklaringen till det och så vill man ju inte ha det. De ska ju liksom vara hala. Så koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Därefter häller du av dem i ett durkslag och sköljer bort stärkelsen med kallt vatten. Sen kan du rinlga över lite neutral olja över nudlarna så att de glider fint mot varandra innan du lägger upp dem på serveringsfatet. Ett tips är också att klippa av dem så att det inte bara är människor med 2 m långa armar som kan fiska upp dem ur serveringsfatet.
Knyt ihop säcken
Nu hackar du salladslöken och koriandern och sen är det dags att steka på laxen. Teriyaki innehåller en hel del socker som blir underbart kladdig när man steker i den. Men det innebär att den också bränner vid lätt, så stek inte laxen på maxvärme. Stek gärna laxen i en hel bit så håller den sig saftig. Ca 3 min på varje sida bör räcka. Ös över med såsen medan du steker så att laxen får mycket smak. När den är färdigstekt delar du den i stekpannan. Det ser trevligt ut att med oregelbundna bitar så dra isär laxen och samtidigt som du gör det får den lite extra sås på sig.
Klart för servering
Nu är det klart för servering. Lägg nudlarna i botten och pressa över limen. Lägg på laxen, och sen gurkan, koriandern och salladslöken och sprinkla lite rostade sesamfrön över.
Ett litet dryckestips för att skoja till det
Vill man göra det lite extra festligt (och det vill man ju) så kan ett glas vitt till lunchen göra jobbet. Asiatiska smaker går bra ihop med Riesling. En som är särskilt god är Kung Fu Girl Riesling. (Nr 2690 på Systembolaget). Sådetså!
Helene says
Låter grymt gott! Jag slänger i ett extra paket risnudlar och testar det på hungriga familjen i veckan.
Cina says
Bra idé! Släng in lite mer av allt är bra tips till alla hungriga.
Helene says
Det blir ett extra glas Kung Fu Girl für alle m a o. 🙂
Cina says
Det tycker jag. Men bara om de har åldern inne såklart ☝️