Idag var gapade det tomt i kylskåpet eller rättare sagt. Det var inget som stod på hyllan och skrek ”VÄLJ MIG!! Då är man glad för sina trotjänare. Pasta och diverse ostbitar i mitt fall. Efter lite grävande i frysen hittade jag en påse frusna ärtor. Det räcker för att sätta bollen i rullning. Basilika och mynta är örter som är goda till ärtor och vill man att det ska vara lite matigare slänger man i lite nötter. Jag håller mig i sådant fall till mandel eller cashewnötter som är milda och går bra ihop med ärtorna. Jag rundar av med lite citronzest men inte saften av citronen. Dels för att ärtorna blir bruna men också för att jag tycker det blir för syrligt.
Du behöver det här till 2 portioner
- 2 dl gröna ärtor
- 2 msk Philadephia, ricotta eller annan färskost
- zest från 1/2 citron
- 2 msk riven parmesanost (ej nödvändigt men gott)
- salt och peppar
- 1 msk hackad mynta (valfritt)
- 200 g pasta
Gör så här:
- Koka ärtorna. Häll av vattnet och ställ åt sidan för att svalna.
- Koka upp pastavattnet och tillsätt pastan
- Lägg de svala ärtorna i en mixer, tillsätt en den ört du vill smaksätta med, osten, (jag föll för Philadelhpiaost och Peccorino). Om du inte har Phildelphiaost- går det lika bra med Ricotta, créme fraiche, eller turkiskt yoghurt. Detta tillsätter du efterhand, bara så att det får rätt konsistens men inte blir för syrligt. Kör allt i mixern så att det blir krämigt men inte helt slätt.
- När pastan är klar häller du av vattnet och rör ner din pesto.
- Smaka av med salt och peppar, olivolja och riv över citronzest.
Lämna ett svar