När jag var liten och min pappa varit ute och rest köpte han hem de här bröden. Jag älskade dem för när man delade dem så var ytan ojämn på ett sätt som fick smör och honung att samlas i små gropar på ett alldeles ljuvligt sätt. Har nog alltid trott att de skulle finnas i svenska butiker någon gång men icke. Så nu efter alldeles för många år kastar jag in handduken och gör dem själv. Receptet hittade jag såklart på moderskeppet BBC men jag har anpassat det lite efter svenska ingredienser. Idag blir det Eggs Benedict till brunch!

Du behöver det här till 6 muffins:
- 300 g vetemjöl special
- 6 g färsk jäst
- 15 g socker
- 6 g salt
- 15 g tärnat rumsvarmt smör
- 1,7 dl mjölk
- 1 ägg
- 15 g mannagryn till utbakning
- Form att stansa ut muffinsen med 7-9 cm i diameter

Gör så här:
Muffinsen får sin platta yta och midja genom att man gräddar dem i stekpannan. Du gräddar alltså bara en sida åt gången. Jag kör alla ingredienser rumstempererade, alltså ingen varm degvätska.
- Blanda vetemjöl, socker, salt, och smulad jäst i en skål. Är din jäst för kladdig så rör du ut den med mjölken istället.
- Tillsätt smör, ägg och mjölk och rör ihop degen.
- Förflytta sen degen till en bänk och knåda den för hand i 10 min. Den kommer vara kladdig men härda ut. Efter 10 min har du en jämn och fin deg.
- Lägg degen i en lätt oljad bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme eller tills den fördubblats i storlek. Är det svalt inne så behöver den längre tid på sig.
- När degen jäst klart, tar du upp den och spänner den genom att vika in kanterna under tills den formats till en boll. Kavla sen ut den på en bänk pudrad med ett flortunt lager mannagryn. Degen ska vara ca 2,5 cm tjock.
- Stansa ut dina muffins. Det blir ca 6 st. Om du får deg över gör du om steget innan, dvs spänner, viker, kavlar.
- Lägg upp muffinsen på en plåt som du pudrat med mannagryn. Muffinsen ska ha mannagryn på båda sidorna så vänd ovansidan ner. Låt dem jäsa i ytterligare 30 min under en handduk.
- När de jäst klart värmer du upp en tjockbottnad stekpanna på medium till låg värme. De sväller inte ut åt sidan utan uppåt men du vill kunna vända dem utan krångel ( och kanske provköra en gång) så jag föreslår att du gräddar 3 åt gången vid första försöket. De behöver ca 6-7 min på varje sida.
Eggs Benedict
Vad är då Eggs Benedict? Det kan nog vara lite olika för alla men jag skulle säga att huvudingredienserna är English Breakfast Muffins, Hollandaissås, och pocherade ägg. Själv tänker jag addera rökt lax. Smaklig brunch!
Lämna ett svar