Shakshuka är mycket enkelt beskrivet en tomat- och chilisås med pocherade ägg. Såklart finns det en ”riktig version” och den kan ni läsa om in den fina kokboken Shakshuka av Nidal Kersh men eftersom det här ska vara en snabblunch på saker man har oftast har hemma så förenklar jag den och låter er egen fantasi sätta gränserna. Vill också tillägga att om du , av en händelse, hade ”en bättre kväll” igår, så är detta frukostarnas frukost.

Du behöver åtminstone det här:
Jag tänker att det här är en rätt som man kan göra italiensk eller nordafrikansk. Det beror bara på vilka preferenser och ingredienser du har. Har du nedanstående så kommer du långt. Snåla inte på kryddorna. Det ska vara en mustig tomatsås.
- Krossade tomater
- Ägg
- Valfri chili t.ex. urfachili, chiliflakes, sambal oelek, harissa…
- Vitlök
- Salt och peppar
- Ngn grön ört. T.ex. basilika, persilja, koriander, oregano, mynta.
- En god bit bröd att rensa tallriken med.
Om du vill gå ett steg längre
Gillar du en tomatsås med mer tryck i och dessutom har en lång lunch, då ska den koka ännu längre och du kan lägga till gul lök, färsk chili, tomatpuré, spiskummin, och mer vätska i form av t.ex. öl eller bara vatten.
Gör så här:
- Värm en stekpanna med ganska höga kanter och stek vitlöken lite mjuk i oljan.
- Tillsätt chilin och häll över de krossade tomaterna, salt och ev peppar och låt det puttra i 5-10 min. Den ska vara så tjock som den hinner bli på din lunch.
- Smaka nu av din sås så att du tycker den är tillräckligt kryddad för när du knäckt ner äggen så kan du inte röra om mer.
- När du är nöjd med smaken knäcker du i äggen och låter dem puttra i tomatsåsen ca 6 minuter. (Eller tills du ser att de är klara) Gärna under lock för bäst resultat.
- Toppa med gröna örter och se om du kan transportera rätten till en skål utan att äggen rinner ut. Annars äter du direkt ur pannan och skopar upp allt det goda med en bit bröd.
Lämna ett svar