Jodå, vi äter middag också och idag var jag så nöjd med mina kylskåps-rensar-skills att jag måste dela med mig. Inte minst när jag lyckades lura i ungarna inte mindre än TRE grönsaker de vanligen rynkar på näsan åt.
Jag har ju mina trotjänare i köket och idag räddade de upp middagen som blev en pasta med krämig broccolisås, sparris och grönkålschips.
Ett recept
Nu råkade jag bara ha de ingredienserna hemma men jag tycker det blev så lyckat att jag tycker de förtjänar en plats på inköpslistan. Det här räckte gott och väl till 4 pers med god aptit.
- ca 400 g pasta
- Broccoli ca 1 färskt huvud eller motsvarande djupfryst
- 4 blad grönkål
- Ett halvt knippe sparris
- 1 citron både saft och zest
- Ca 6 sardellfiléer
- 2-3 dl riven parmesanost
- Olivolja, salt och peppar
Så här gjorde jag:
- Börja med att värma upp ugnen till grönkålschipsen. 180 grader blir bra.
- Koka upp och salta pastavattnet
- Skär bort stjälken på grönkålen och dela den i chips-size-bitar. Vänd dem i lite olivolja och flingsalt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in mitt i ugnen. De tar ca 15 min att bli klara men alla ugnar är olika så håll ett öga på dem. De ska vara krispiga när de är klara.
- Dela broccolin i små buketter och koka den ca 4 min i pastavattnet. Under tiden delar du sparrisen i halvor på längden.
- Fiska upp broccolin och lägg åt sidan. Lägg i sparrisen och låt den koka 2 min sen lägger du den i kallt vatten.
- Nu kokar du pastan och under tiden river du parmesan och zest från en halv citron.
- Innan du häller av pastavattnet spar du 3-4 dl att ha till broccolicremen.
- Häll av pastan i ett durkslag och lägg broccolin i pastakastrullen med 2,5 dl av pastavattnet (spar resten ifall du vill ha mer sås) och kör ner mixerstaven tills du har en krämig sås.
- Tillsätt parmesanen, saften av en citron, sardellfiléerna, några rejäla tag med svartpeppar och mixa lite till. (Om du vill ha mer sås kan du tillsätta mer av pastavattnet)
- Blanda ner pastan i kastrullen och rör om ordentligt.
- Lägg upp på ett fat och toppa med sparrisen, grönkålschipsen, citronzesten, lite mer parmesan och ringla över med olivolja.
Lämna ett svar