Idag bjuds på både lunch och produktivitetstips. Vi börjar med lunchen och hur bra det är att du kokade extra potatis i helgen, för då har du nämligen ytterligare en bättre lunch på gång. En burk pesto brukar de flesta av oss ha hemma. Men har man inte det så går det ju faktiskt rätt snabbt att sno ihop i någon form. Det måste ju inte vara exakt rätt recept. Tänk, gröna blad, nötter, ost, vitlök, olja och mixer så öppnas det upp för helt nya lunchmöjligheter. Själv är jag överdrivet förtjust i grön- och svartkål. Det är ju dessutom nyttigt som tusan.
Bara lite bacon
Vi kör samma rutin som igår. Du vet. Sätt ugnen på 225 grader i god tid. Dela potatisen i stora bitar och lägg på ett bakplåtspapper eller i en lätt oljad form. Ställ in den i ugnen och kör tills den fått färg. Ca 30 min borde räcka.
Nu sätter du timern på ett 25-minuters arbetspass. När det är över så tar du fram din pesto och, om du har, lite bacon (eller om du har en halv korv som väntar på att bli uppäten) som du tärnar fint och steker medan potatisen går de sista 5 minuterna. Det är ändå gott med något salt, fett och lite krispigt i alla maträtter. Men det behöver sannerligen inte vara mycket för att göra skillnad, så ta vad du har.
Ta ut potatisen och blanda med peston och strö över baconsmulet. Enjoy!
Pomodorometoden: Hur man betar av sin att-göra-lista medan maten lagar sig själv.
Ni vet när man har en lång lista med saker man ska göra och det känns som det kommer att ta en vecka och man är stressad redan innan man börjat och just därför kommer man inte ens igång. Det är då man tar till Pomodorometoden och efteråt skäms för hur mycket tid man slösat bort på att oja sig över att man aldrig kommer att hinna med allt.
Enkelt beskrivet handlar det om att dela in sina arbetsuppgifter i 25-minutersintervaller. Välj ut en en uppgift, Sätt timern på 25 minuter och jobba bara med den utvalda uppgiften tills timern ringer. Sen tar du en 5 min paus, då du kan kolla mail, fylla på kaffe, skicka sms, lägga potatis i ugnen osv. Sen på’t igen. Efter 3-4 intervaller tar du en längre paus, t.ex. lunch 🙂
Det är självklart en italienare som kommit på namnet pomodorometoden. För en italienare en kökstimer i formen av en tomat. Vad annars? Idag finns det flera appar, för att jobba med metoden och jag använder en som heter BeFocusedPro. Jag må vara ett under av effektivitet i köket men när det kommer till administration så är det ”Ridå!” Om du känner igen dig det minsta i det beteendet så rekommenderar jag att du testar metoden.
Lämna ett svar