Just det här brödet är lite av en familjefavorit och det kräver knappt någon förberedelse. När det är färdiggräddat klämmer du det om ditt lammspett, kramar och drar ur spettet och du har dina köttbitar där de ska vara. Allt utan kladd och trassel med kött som inte vill lämna spettet. Det är något med den lilla proceduren som gör en lycklig.
Det är klart att ett brödbak inte ska stå i vägen för en god middag men jag märker att ju mer jag bakar desto mindre är hindret och nybakat bröd är oslagbart. När jag ska introducera ny mat tycker jag ett nybakat bröd är den perfekta trevaren. Säg den curry som inte slinker ner med ett nygräddat Naanbröd, eller vilka spännande smaker som inte ryms i ett pitabröd.
Sätt igång ditt brödbak ca 1,5 timme i förväg så har du det nygräddat lagom till middagen serveras.

Du behöver det här:
- 1 tsk torrjäst
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- ca 6 dl vetemjöl special eller dinkelmjöl
- 3 msk olivolja
- 3 dl ljummet vatten
Gör så här
Blanda torra ingredienser i en bunke. Börja med 4 dl vetemjöl
Blanda ljummet vatten och olivolja och rör ner i mjölblandningen. Rör om med en slev tills det är väl blandat.
Börja sen tillsätta resten av mjölet. Ta inte allt på en gång utan knåda ett par varv mellan gångerna. Jag rekommenderar verkligen att använda händerna. Tycker att jag behöver mindre mjöl och får saftigare bröd. Knåda i 7 minuter och om degen fortfarande är mycket kladdig tillsätt lite mer mjöl. Som regel blir degen mindre kladdig när den fått vila och mjölet sugit åt sig mer av vätskan. Alltså behöver den inte vara perfekt.
Låt degen jäsa i 45 min till 1 timme. Så här på sommaren är det varmt och jäsningen går snabbare.
Dela degen i 6 delar och forma bollar genom att vika in kanterna under tills du har en spänd boll och skarvarna på undersidan.
Låt bollarna vila i 15 minuter under en handduk
Dags att grädda! Värm upp en stekpanna och kavla under tiden ut en boll i taget till en oval. Använd lite mjöl om det känns kladdigt.
Lägg brödet i stekpannan (ingen olja) och sänk värmen lite. Stek i ca 1 min per sida. Under tiden kavlar du ut nästa bröd.
Lägg bröden i en handduk så att de håller sig varma till servering.
Lämna ett svar