Ibland gör jag mig till och bakar surdegsbröd. Men oftast är min framförhållning inte riktigt i fas med mina cravings efter nybakat bröd och då är det så bra att ha bröd som man kan sno ihop med lite torrjäst och minimal insats och ändå få fina, nybakade bröd till frukost. Alla älskar väl att dela ett varmt bröd och låta smörklicken smälta ut över mackan. Här på landet händer det att jag smyger över till mina föräldrar med varma bröd inlindade en handduk lagom till frukost. Det här receptet räcker till en frukost och något reservbröd.
Låt tiden göra jobbet
Om du bakar en del så vet du att råg beter sig lite annorlunda än vete. Man får liksom inte den där elastiska degen. Men i gengäld blir det mer smakrikt. Råg suger också lite mer degvätska men när man nattjäser så låter man tiden istället för knådandet göra jobbet. Så var inte rädd för en kladdig deg på kvällen. På morgonen kommer den vara mer medgörlig.
Jag gillar verkligen sesamfrön men ofta när man bakar så sitter fröna inte kvar på brödet och blir rätt bleka. Därför kom jag på att jag skulle pensla bröden med lite honungsvatten vilket visade sig vara en riktig vinnare. Inte nog med att fröna satt som klistrade, de fick också en mer karamelliserad smak tack vare honungen.
Du behöver det här till ca 6-8 frallor
- 1 dl rågmjöl
- 5 dl vetemjöl special
- 3 gram torrjäst (3 krm)
- 1-1,5 msk flingsalt beroende på hur salt du gillar ditt bröd (använder du vanligt salt så motsvarar det 1- 1,5 tsk)
- 3 dl kallt vatten. (Nej man behöver inte varmt vatten till torrjäst)
- 1 +1 msk flytande honung
- Sesamfrön
Gör såhär:
På kvällen
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en skål. (Börja med 5 dl vetemjöl och tillsätt mer om det behövs)
Tillsätt vatten och 1 msk honung och rör ihop degen med en slev tills den håller ihop men är fortsatt kladdig. Glöm allt om att den ska släppa från kanten utan kom ihåg att degen kommer suga vätska under natten så var inte rädd för en kladdig deg. Det tar alltså bara ett par minuter att rör ihop degen.
Täck degen med plastfolie och låt stå över natten. Ca 8-9 timmar. Om det är värmebölja i ditt kök så kan du ställa degen i kylen och låta den jäsa klart i rumstemperatur på morgonen.
På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader
Häll ut degen på en mjölad bänk. Dra ut den i kanterna till en fyrkant och vik sedan in dem från alla hörn (som ett kuvert). Vänd degen med kanterna ner och låt den vila under en handduk 15-20 min. Du ska alltså inte knåda degen alls utan bara dra varsamt i den.
Efter 20 min drar du försiktigt ut degen till en fyrkant igen och delar den sen i 8 bitar med en degskrapa. Formen är inte så noga här. Låt bröden jäsa på plåten i 20 min till.
Pensla dem med honungsvatten (Ca 3 msk varmt vatten och 1 msk honung) och strö över sesamfrön.
Ställ in i mitten av ugnen och grädda ca 15-20 min så att de får ordentligt med färg. Ta ut och njut!
Lämna ett svar