Oj, oj, oj, nu har jag gjort mig till och gjort Galette för första gången i mitt liv. Det både låter och ser tjusigt ut. Det är alltså en paj som man bakar utan form. En del av er kanske tänker på något crêpesliknande men den gemensamma nämnaren här är att man viker upp kanterna över innehållet.
Varje gång jag plockar bär eller svamp och örter som finns i naturen känner jag mig mig rik som tusan. Den här sommaren är jag miljonär på blåbär. Tillsammans med min mamma har jag suttit hukad i blåbärsrisen i många timmar och snart är frysen full. Men något ska man ju hitta på medan bären är färska och i mitt Instagramflöde saknas sannerligen inte inspiration, så Galette fick det bli. Det var minsann inte sista gången jag gjorde det här. Mandelmassan gjorde denna dessert! Receptet kan jag inte ta åt mig äran för. Det kommer från Roy Fares.
Du behöver det här:
Pajdegen
- 220 g osaltat, kylskåpskallt smör
- 4,5 dl
- 1 msk strösocker
- 0,5 tsk socker
- 0,75 dl iskallt vatten
Mandelfyllning
- 300 g mandelmassa
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 ägg
- 0,5 dl vetemjöl
Blåbärsfyllning
- 5 dl blåbär
- 20 g majsstärkelse [2 msk]
- 85 g strösocker [1 dl]
Pensla
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
Pajdegen först:
Dela smöret i små tärningar och blanda med mjöl, socker och salt. Finfördela med händerna tills du har en deg. Häll i vattnet och blanda degen med en slev till den går ihop. Forma degen till en boll och låt den vila i plastfolie i kylen minst 1 timme.
Mandelfyllningen
Blanda mandelmassa med smöret och knåda med händerna tills du har en slät smet. Knäck i ägget och vetemjöl och blanda ordentligt.
Blåbärsfyllningen
Blanda strösocker med maizena och blanda sedan i det med bären och vänd runt försiktigt.
Gräddning
Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.
Kavla ut degen till en ”pizza” ca 30 cm i diameter. Flytta degen till en plåt med bakplåtspapper. Tyckte det här var lite lurigt men jag lade pappret på degen och rullade upp den på kaveln och rullade av den på plåten. Du kanske kan prova att kavla degen direkt på bakplåtspappret också. Bre ut mandelfyllning i mitten av den utkavlade degen 3-4 cm från kanterna så att du kan vika dem över bärfyllningen.
Lägg bären på mandelfyllningen. Vik över kanterna och nyp lite i dem så att de håller ihop. Pensla sidorna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Servera med vaniljglass!
Lämna ett svar