My world!! Vad det är gott med risotto! Jag jobbar vidare med devisen att man ska inspireras av klassiker och sen göra sin grej. Igår gjorde jag därför risotto på Västerbottensost istället för Parmesan. Tyckte det skulle passa fint med de svenska kantarellerna och jag hade inte fel. Återigen åkte paellagrytan fram och vi lyckades mätta 10 hungriga med en kräääämig risotto smaksatt med pancetta, salvia, kantareller, ruccola, rostade pinjenötter och Västerbottensost. Kom ihåg att risotto ska ha tuggmotstånd och vara krämig åt det rinniga hållet. Det allra viktigaste är att aldrig sluta röra i en risotto.
Du behöver det här till 8 pers:
- 700 g Arborio- eller Carnaroliris
- 0,5 kg Kantareller
- 4 Schalottenlökar
- 3 tärningar hönsbuljong i 1,5 liter vatten
- 1,5 dl vitt vin
- 2 msk Kantarellfond (ej nödvändigt men definitivt gott)
- 4 skivor Pancetta skuren i tärningar
- 1 näve Pinjenötter
- 2,5 dl Västerbottensost
- Ruccula
- 15 blad färsk salvia
- 75 g Smör
- Salt och peppar
- 4 msk olivolja
Gör så här:
Finhacka löken och tärna pancettan. Stek pancettan och löken mjuk i olivoljan och tillsätt sedan riset och lite svartpeppar. Rör om en minut eller två och tillsätt sedan vinet och rör om tills vinet absorberats.
Nu ska du börja tillsätta buljongen i omgångar. Häll i en dl och rör tills den den sugits upp av riset. Fortsätt så tills all buljong gått åt. Det tar ca 30 min. Kom ihåg att du vill ha tuggmotstånd i riset men en lös konsistens. Tillsätt ev mer vatten om du märker att risotton sätter sig.
Under tiden hackar du salvian och blandar i din risotto och tillsätter även kantarellfonden.
I en annan stekpanna steker du svampen i ett par matskedar smör tillsammans med salt och peppar. Du kan steka den med löken och pancettan också man jag tycker om att toppa min risotto med svampen och eftersom jag använder lite kantarellfond så får jag massor med svampsmak ändå. När svampen vattnats tar du ett par matskedar av ”svampsmöret” och slevar över i din risotto, sen steker du svampen tills den absorberat vätskan igen.
När risotton börjar kännas klar blandar du i smöret och rör ner Västerbottensosten men spara ett par msk att toppa med. Smaka av med salt och peppar.
Rosta en näve pinjenötter och toppa din risotto med ruccolan, pinjenötterna, svampen och lite ost.
Lämna ett svar