• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Grillade lammracks och rödbetssalladen med stort ”R”

Grillade lammracks och rödbetssalladen med stort ”R”

Cina · augusti 9, 2020 · Leave a Comment

När sommaren är över ska jag tänka tillbaka på den här middagen och kvällen på bryggan. Jädrar vad bra vi hade det i solnedgången och vad gott allt smakade. Godast av allt var kanske rödbetssalladen. Jag är nästan förvånad själv att jag säger det, men så var det. Det känns som att allt som är gott med lamm också är gott med rödbetor. Dessa ugnsrostades och serverades med fetaost, granatäpple, mynta, ruccola och kryddan jag nyss upptäckt och älskar, nämligen ”Isot” . En turkisk chili från Urfa med en lätt rökt smak. Vill du köpa den här i Sverige så går det att göra på Etno Mat. Inte kan vi få nog av Tzatziki heller och numera serverar vi den ibland med torkad mynta influerade av min svägerska som är från Turkiet.

Den här rödbetssalladen vill man inte vara utan
Sommarminne att spara på näthinnan

Ingredienser, rödbetssallad till 6 pers

  • 3 knippen färska rödbetor
  • 2 paket Fetaost
  • 1 granatäpple
  • 1 näve färsk mynta
  • Ruccola
  • 1,5 tsk Isot
  • Olivolja
  • Flingsalt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Skölj rödbetorna och dela de stora så alla har ungefär samma storlek som de minsta hela.

Lägg rödbetorna på en plåt med kanter, salta och ringla över lite olivolja. Ställ in dem i ugnen och baka i ca 40 min. Kolla i ugnen med jämna mellanrum så att de inte bränns och testa med en sticka för att se om de är klara.

Medan rödbetorna tillagas tar du hand om granatäpplet och pillar ur kärnorna. Finns många varianter på detta men jag brukar skära av toppen och ser då hur frukten är indelad i 4 ”klyftor” som jag skär längs med och sen pillar jag ur kärnorna med lätthet och utan stänk.

När rödbetorna är klara lägger du upp dem på ett stort fat och låter dem svalna någon minut.

Därefter strör du över fetaosten, mynta, ruccolan, granatäpple och avslutar med att ringla över lite olivolja och strö över Isot.

Salta och peppra efter smak.

Filed Under: Grönsaker, Middag, Sallader, Sommarmat, Vegetariskt Tagged With: Fetaost, Gott till lamm, Granatäpple, Isot, Mynta, Rödbetor

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB