Såvida jag inte mikrat gårdagens middag känns det som att det var länge sedan jag faktiskt gjorde en varm lunch. Men idag längtade jag verkligen efter något som kunde pigga upp lite. Det är ungefär så här års som man brukar bli sugen på lite comfort food. Ni vet, smält ost, varma soppor och mat som man äter ur skål. Den här soppan svänger du ihop på 20 min men du kan stå och glo på den eller jobba 10 minuter av dessa.
Du behöver det här:
- 1 sötpotatis
- 1 vanlig potatis, gärna mjölig
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tärning hönsbuljong
- 1 bit färsk ingefära ungefär stor som en valnöt
- 1/2 dl pumpakärnor
- 1 tsk spiskummin
- Chiliflakes (eller färsk om du har)
- Salt
- Olivolja
- Färsk koriander
Gör så här:
Skala och tärna potatisarna, ingefäran och vitlöken.
Lägg allt i en kastrull med buljongtärningen och häll över kokande vatten så att det täcker. Lägg till en nypa chiliflakes
Låt koka i 15 minuter. Under tiden rostar du pumpakärnorna i en stekpanna med lite olivolja tillsammans, spiskummin och flingsalt.
Ta av soppan från spisen. Häll av lite buljong i ett bunke vid sidan av. Det gör du för att du inte ska få en för vattnig soppa men ska kunna späda den med buljongen tills du har den konsistensen du vill ha. Mixa soppan med en stavmixer, späd den ev med mer av buljongen eller lite extra vatten om du vill ha en lösare soppa. Smaka av med mer salt och chili beroende på hur mycket hetta du vill ha.
Toppa soppan med pumpakärnorna och lite färsk koriander.
Lämna ett svar