Ni vet när man tittar i kylskåpet flera gånger och konstaterar att man inte har något hemma. Det är då man gör den här soppan. För potatis och lök har man nästan alltid hemma. De är bara ”tråkiga” basvaror som man inte räknar som riktig mat. Men en potatis- och löksoppa skojar man inte bort.
Det är behöver du till 4 luncher:
- 10 potatisar
- 2 lökar
- 2 tärningar hönsbuljong
- Vatten tills det precis täcker potatisen och löken
- Salt och peppar
Det här kan pimpa soppan med om du har:
- En klick smör eller lite färskost om du vill ”lena” upp soppan lite.
- Mjölk, crème fraiche, eller grädde att späda ut soppan med.
- Någon slags ört t.ex. timjan, persilja, dragon eller rosmarin.
- Lite baconsmul, korvtärningar, torrostad lök, (du vet sån man har på varmkorven) stekt halloumi, smulad fetaost, riven ost av något slag, krutonger, rostade nötter eller frön.
Gör så här:
Klyfta löken och stek med lite olja i kastrullen tills den är mjuk. Under tiden tärnar du potatisen.
Lägg i potatisen i kastrullen och täck med vatten.
Smula ner buljongtärningarna och valfri ört.
Koka i 15 min. Mixa soppan slät med stavmixern. Tillsätt ev extra vätska för att få den konsistens du vill ha.
Smaka av salta och peppra.
Lämna ett svar