I vår familj bakas och äts det en hel del bröd. Men tydligen inte kanter… När jag bakat mycket brukar jag skiva det och lägga i frysen. Ur den påsens plockas det sedan brödskivor. FRÅN MITTEN! Till slut är frysen fylld med med brödkanter, som inte går ner i brödrosten. Det slutar här och nu! För gamla brödkanter är nämligen perfekta att pimpa sallader, soppor och pastarätter med. Olika konsistenser tar en maträtt från lite trist och förutsägbar till överraskande god. Gör en ordentlig omgång när du ändå håller på och spara sen smulet i en burk och ta fram när lunchen inte når ända fram på egen hand.

Variera i smak och storlek
Den allra enklaste varianten är ju att låta brödet ligga framme en dag och sen riva ner det t.ex. i en god tomatsallad. Men ett annat sätt som gör att brödet håller lite längre är att smula, tärna eller riva brödet och steka det i lite olja tills det är lagom krispigt och sen lägga på lite hushållspapper så att överflödig olja inte gör det mjukt igen. Ska jag ha mitt bröd i t.ex. en sallad tycker jag det är gott att steka tillsammans med en hel vitlöksklyfta eller att riva ner lite citronzest och blanda med.

Lite chiliflakes är inte heller så dumt, inte minst om du ska ha det som topping på en pastarätt. Att variera storleken på smulorna är också bra. En stor bit ska blötas upp i soppa och bli mjuk men i en sallad kan det vara mer lättuggat med lite mer smuliga bitar så att du dessutom får en bit i varje tugga.

Och om inget av ovanstående funkar har vi snikvarianten (eller husmorstipset om man så vill) nummer ett – att köra gamla brödkanter i mixern så man får eget ströbröd.
Ja, såklart! OM man inte har snikvarianten av mixer som börjar på Dua.. och slutar på …lit för då har man en mindre kökbrand på händerna. Men mortel funkar. Gör dessutom dubbel nytta eftersom du måste dammsuga samtidigt.