I Italien kallar de den för Panzanella. Det här kan vem som helst göra. Det bara ser sjukt lyxig ut tack vare all färg. Ärligt talat tycker jag det här med tomater kan vara en rätt trist historia under vinterhalvåret. Då köper jag alltid små delikatesstomater eller så halvbakar jag dem i ugnen för att få lite intensivare smak på dem. Men nu är det tomatsäsong och då är det lag på att äta svenska tomater. Det är också lag på att inte slänga dagsgammalt bröd för det är nämligen det som gör den här salladen till en måltid.
Du behöver det här till 4 pers
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 fint strimlad schalottenlök
- 1 mansnäve + 1 barnnäve dagsgammalt bröd, rivet i munsbitar.
- Tomater, så många du orkar äta. Olika färg och form skapar ”impa-faktor” men är inte nödvändigt.
- Parmesanost hyvlad och så mycket som är anständigt.
- Basilika
- Röd- eller vitvinsvinäger efter smak.
- Olivolja ca 0,75 – 1 dl
- Salt och peppar
Gör så här:
- Se till att brödet är klart först så att de hinner ligga och dra med tomaterna.
- Dela tomaterna i olika bitar. Klyftor, skivor, tärningar, halvor…. Kläm ur lite juice ur några av dem så att det finns mycket gott för brödet att suga upp.
- Blanda olivolja och vinäger och häll över tomaterna.
- Hacka vitlöken och schalottenlöken och blanda i salladen.
- Blanda nu tomaterna och brödet och låt dem dra tillsammans en stund. Du vill få saftiga smakrika brödbitar i varje tugga.
- Hyvla över rikligt med parmesan, smaka av, salta och peppra.
- Toppa med basilikan.
Variera med:
- Byt ut eller komplettera basilika mot persilja, ruccola eller mynta.
- Schalottenlök kan ersättas med rödlök eller salladslök
- Använd mozzarella, Peccorino eller fetaost istället för parmesan
- Byt ut vinäger mot citron.
Lämna ett svar