Det här är en go-to-soppa för mig. Jag har nästan alltid potatis och någon form av lök hemma och det är så enkelt att variera. Nu råkade det slinka ner en bit zucchini som skulle förfaras annars men vad som helst kan faktiskt få slinka ner i den här soppan. Har du en skvätt grädde, färskost, créme fraiche, riven ost eller en slatt vitt vin så kommer det bara göra soppan godare. Har du det inte så räcker det med potatis, lök och en buljongtärning. Sen tycker ju jag att även den bästa soppan kan bli lite roligare om man får något att tugga på också så jag rostar lite nötter och krutonger med lite olja och timjan. Se till att ha sånt hemma så kan du piffa upp både soppa och sallader.
Du behöver det här till 2 pers:
- 6 potatisar
- Ca 10-15 cm purjolök (eller en stor gul lök)
- 1/3 zucchini (soppan klarar sig utan den också)
- ca 0,5 l vatten (så att det täcker grönsakerna när du kokar)
- 1 buljongtärning
- 1-2 brödskivor
- 1 näve valnötter (eller andra nötter eller frön)
- 1 nypa timjan
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Dela purjolöken i större bitar och stek ett par minuter i en kastrull med lite olivolja tills den mjuknat ordentligt. Under tiden skalar du och tärnar potatisen. (Ju mindre tärningar, desto kortare koktid)
Tillsätt potatisen i löken. Lägg i en buljongtärning och täck potatis och lök med vatten och koka upp. Låt koka i ca 10 min.
Lägg några brödbitar och nötterna i en panna med lite olja och timjan och stek på medelvärme tills brödet är lite krispigt.
När potatisen är mjuk tar du av soppan från spisen och mixar till en slät soppa med stavmixer. Beroende på hur tjock du vill ha din soppa kan du hälla av och spara lite buljong och tillsätta efter hand tills du fått soppan som du vill ha den.
Här kan du välja om du pimpa din soppa lite extra bortsett från lite salt och peppar. Du kan t ex smaksätta med dijonsenap eller späda med mjölk, grädde, färskost, créme fraiche, eller lite riven ost. Eftersom jag är jag gjorde jag lite örtolja med timjan och persilja. Det kan vara gott att ha till andra rätter också, men såklart överkurs på en snabblunch.
Lämna ett svar