Oj, vad många år det tog innan jag åt Brysselkål. Jag ska erkänna att namnet fortfarande får mig att haja till och fundera på om jag verkligen vill ha det. Men det är klart jag vill och det är klart att det är gott. Som alla lite bittra ingredienser kräver den bara rätt tillagning och rätt tillbehör. Jag har sagt det förut och säger det igen. Beska botas bäst med sälta. Om man dessutom tycker att ett helt, litet huvud är lite väl mycket på en gång så kan man ju göra som jag och pilla bort bladen. Det blir faktiskt en helt annan grej. Så häromdagen stod jag och glodde på ”Så ska det låta” samtidigt som jag ägnade mig åt det terapeutiska pillet med bladen. Lika bra att ta hela påsen på den gång tycker jag. Skölj, torka och lägg i en ziplock så har du gjort halva jobbet nästa gång.
Du behöver det här:
Den ena salladen är en superenkel sallad gom är perfekt tillbehör till en köttbit. Det är lättstekt brysselkål, mandelspån och hyvlad parmesan. Sallad nummer 2 blev min lunch idag. Till den hade jag det här:
- 4-6 Brysselkålhuvuden
- 1/4 granatäpple (om du inte har granatäpple kan du testa med apelsin, äpple, vindruvor eller t.ex. päron)
- 1/2 fetaost
- 1 dl kamutvete, bulgur, couscous eller liknande
- Olivolja
- 1/2 citron
- Salt och peppar
- Ev 2 msk Turkisk yoghurt
Gör så här:
Om du inte har det färdigt, kokar du bulgur (eller vad du väljer) enligt instruktionerna. Hade du rester i kylen så värmer du dem lätt i mikron.
Pilla loss bladen på broccolin. Jag brukar snitta ner runt hela ”stammen” för att göra det enklare.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek bladen lätt med lite salt och peppar. Det är alltid gott om några får lite extra färg.
Pilla ur kärnorna ur granatäpplet.
När Brysselkålen är klar lägger du dina gryn i botten på en skål, toppar med övriga ingredienser . Ringla över olja, pressa citronen över, salt och peppra.
Om du vill variera dig kan du göra en creme genom att mosa fetaosten med en gaffel och blanda med turkisk yoghurt.
Lämna ett svar