Spenatsoppa! Enda gången jag åt den var om min mormor hade gjort den och om hon hade klimp i soppan. Eller var det nässelsoppa….? Struntsamma! Det jag ville komma till är att det var mest klimpen jag ville åt.
Nu när jag är vuxen älskar jag spenat men gillar inte klimp. Det är ju skönt att vara gammal och tycka om spenat, för det är så himla nyttigt. Järn och allt det där vet ni. Jag fimpar klimpen till förmån för ägg som jag tycker är både snyggare och godare. Gillar du inte ägg så vill jag tipsa om att get-/fårost i alla former är väldigt gott till spenat. Då om du föredrar det så kan du bara smula lite ost över soppan.
Du behöver det här till 2 pers
- Bladspenat minst 250 g (Du vet hur det bara försvinner)
- 2 potatisar
- 1 gul lök
- 1 tärning hönsbuljong
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 msk smör
- Salt och peppar
- Olivolja
- 2 ägg
Gör så här:
Skala potatis och lök och skär grovt i tärningar.
Stek löken mjuk i lite olivolja och tillsätt sen potatisen. Fyll på med 0,5 liter vatten, riven muskot och buljongtärningen.
Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk. Det tar ca 10 min beroende på hur stora tärningar du gjorde.
Sätt på vattnet till äggen med äggen i. Koka upp och sänk sen temperaturen så att vattnet sjuder. Låt äggen sjuda i 6 minuter och ta sedan upp dem och lägg i kallt vatten.
Tillsätt spenaten till soppan. (ja kastrullen kommer svämma över i 1 min) och låt den mjukna i soppan i 2 min.
Ta av från spisen och kör ner en stavmixer och blanda tills soppan är slät. Tillsätt smöret och smaksätt med salt och peppar. (Vill du ha en lösare soppa späder du med vatten)
Skala äggen, dela och lägg i soppan.
Lämna ett svar