Imorgon fredag är det lunch i bageriet igen. Det betyder att jag testat lite nya recept. Bl.a den här goda grillmackan med kyckling, ost, chilikramad svartkål, karamelliserad lök och picklade senapsfrön. Visst, att ställa sig och karamellisera lök kan ta en stund men du kan ju bara låta den stå puttra på spisen medan du röjer undan några punkter på att-göra-listan. Värt besväret, om du frågar mig. Som princip gör jag dessutom alltid extra av goda tillbehör. Löken är god på pizza, hamburgare, i sallad, sås m.m. och när du inte kan komma på mer grejer att göra med den skickar du ner den i köttfärssåsen.
Svartkålen kramade jag tillsammans med lite vitlöks-och chiliolja som jag hade gjort. Har du ingen smaksatt olja så tar du bara chiliflakes, salt och olja och kramar in in svartkålen. Det gör den både mer smakrik och mer lättuggad.
Ostsort spelar ingen större roll men snåla för bövelen inte!
Ja, så var det den lilla detaljen picklade senapsfrön. Jag gör det med jämna mellanrum och har en burk stående i kylen. Den håller sig läääänge. Du kan använda dijonsenap och/eller picklad rödlök också. Men jag gillar att få ett senapfrö i munnen och när man biter på det så blir det först sött och sen pepprigt.
Kycklingen är inte nödvändigt här och vill du ha en vegetarisk macka så skippar du den helt enkelt och ingen kommer sakna den.

Du behöver det här till 1:
- Två skivor gott bröd
- Några skivor färdiggrillad kyckling
- 4 blad svartkål
- 1 msk olivolja
- Valfri ost
- 1 gul lök
- Picklade senapsfrön (Receptet hittar du här)
- Chiliflakes, salt och peppar till kryddning
Gör så här:
Börja med att skiva löken i tunna ringar. Stek den sen på medelvärme i 1 msk olivolja tills den fått en gyllene färg. Rör i stekpannan lite då och då så att löken blir jämnt stekt.
Skölj och skär bort stjälken på svartkålen. Strimla i tjockare strimlor och droppa över olja, salt och chili. Krama in oljan och kryddorna i oljan.
Varva alla ingredienser på mackan. Men börja och sluta med ost så att den håller ihop smörgåsen. (Jag brukar ha lite mer ost på toppen.)
Salta och peppra och grilla sen i smörgåsgrill eller i stekpanna tills brödet fått färg och osten smält .
Lämna ett svar