Låt dig nu inte skrämmas av att jag gjort mig till och piffat så mycket på tallriken. Det här är inga avancerade grejer och det finns massor med variationsmöjligheter. Du kan t.ex. byta ut quinoa mot bulgur, couscous, kamutvete, mathavre, hirs, ris, pasta osv. Jag gillar Quinoa för det är rikt på protein och smakar gott såklart. Jag kokade lite extra till middagen kvällen innan så jag serverade den kall till lunchen vilket är ett bra sätt att spara tid.
Även om det är några fler moment än vanligt här så lagar sig maten själv i ugnen så det gäller bara att göra allt i rätt ordning och du har lunchen framme på 20 min.
När det kommer till svartkålen kan du byta ut den mot t.ex. grönkål och det är inte nödvändigt att göra chips. Du kan krama den i olja eller steka den lätt i stekpannan.
Morötterna kan bytas ut mot vilken rotsak som helst t.ex. rödbetor, potatis, sötpotatis, palsternacka eller allihop. Vad har du hemma?
Granatäpplet kan ersättas med vanligt äpple, päron eller varför inte prova vindruvshalvor.
2 tips innan du sätter igång:
Att ta hand om ett granatäpple
Det är inte jobbigt att pilla ur kärnorna och du måste inte använda hela frukten. Skär av toppen. Då kommer du se väggarna i frukten och så skär du ut en klyfta längs dem. Sen böjer du klyftan – som om du skulle äta en apelsinklyfta – över en skål och pillar ur kärnorna lätt som en plätt. Ställ tillbaka resten av frukten i kylen i en skål med fruktsidan ner och den håller sig i en vecka medan du skär ut en klyfta åt gången.
Mandonlinen – tidens bästa vän
Jag vill slå ett slag för mandolinen. En morot blir tunt och fint skivad på ett par sekunder. Satsa på en bra mandolin och du kommer aldrig ångra dig. Jag har en av märket Benriner och den har tjänat mig väl. Men akta fingrarna!!
Du behöver det här för 2:
- 2 stora morötter (eller annan valfri rotfrukt, se ovan)
- 6 blad svartkål (eller grönkål)
- 2 dl quinoa
- 1/2 tärning höns- eller grönsaksbuljong
- 3 msk granatäppelkärnor
- 1/2 fetaost
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1 tsk torkad mynta
- 1/2 tsk hel kummin
- 1/2 Isot (ej nödvändigt eller kan ersättas med mild chili)
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader
Koka Quinoan enligt förpackningens instruktioner med buljongen.
Skölj och skiva sen morötterna tunt på mandolinen. (Du behöver inte skala dem) Sprid ut dem på halva ugnsplåten och ringla över lite olja, krydda med kummin, salt och ev. Isot Ställ in i ugnen i ca 15 min. När kanterna fått färg och krusat sig är de klara.
Under tiden sköljer du svartkålen och skär bort stjälken i mitten. Krama in lite olja och salt. När det är 5 min kvar på morötterna lägger du svartkålen på samma plåt och sänker värmen till 200 grader och kör klart.
På de 5 minuterna hinner du smula lite fetaost i yoghurten och tillsätta myntan.
Lägg upp quinoan på tallriken, ta ut grönsakerna och lägg upp dem på quinoan, tillsätt en klick fetayoghurt och pilla ur granatäppelkärnora direkt över tallriken.
Vad är Isot undrar du?
Isot är ytterligare en underbar krydda från Turkiet. Det är en mild chili som odlas i Urfa regionen och kallas även Urfa Biber. Den har en lätt rökig smak som passar otroligt bra till t.ex. rödbetor men även alla våra andra svenska rotfrukter.
Lämna ett svar