Jag har liksom snöat in på den där fetaosten och alla möjligheter med mandolinen den här veckan och jag tänker att om du också bakade lite fetaost så kanske du har något kvar och vill använda den. Det här med frukt i maten brukar dela världen i två. Men jag är “lag frukt”. Tycker att det brukar bryta av bra mot övriga ingredienser. Dock inte all frukt. Som banan t.ex. men det är säkert många som inte håller med om det. Päron däremot. Det funkar i det mesta. Så fram med mandolinen (eller finkniven) igen så gör vi en sallad med stekta päron, ruccola och timjan- och honungsbakad fetaost och valnötter. Här har jag hälften/hälften stekta och färska päron i för att få lite frisk smak med också.
Du behöver det här för 2:
- 1 päron av fast sort
- 1 fetaost
- Ett par nävar ruccola (spenat eller mangold går också bra)
- 1 nypa torkad timjan
- 1 msk flytande honung
- 1 msk olivolja
- 1 näve rostade valnötter
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader och lägg fetaosten på en plåt. Ringla över honung och olivolja och strö över timjan.
Baka fetaosten i ca 15 minuter i ugnen. (Tills den fått färg i kanterna)
Använd en mandolin till att skiva päronet tunt. Lägg hälften åt sidan.
Hetta upp en stekpanna med olivolja och lägg i hälften av päronskivorna. Stek båda sidorna på medel/hög värme tills de krusar sig i kanterna. Efter ett tag lägger du valnöttnerna i ett hörn av stekpannan också.
Under tiden gör du iordning en skål med sallad och de färska päronen.
Fetaosten och päronen blir klara nästan samtidigt. Lägg upp allt på salladen, toppa med valnötter, olivolja, salt och peppar och några droppar honung till.
Lämna ett svar