• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Sallader / Ljummen sallad med bakad fetaost och päron

Ljummen sallad med bakad fetaost och päron

Cina · februari 8, 2021 · 2 Comments

Jag har liksom snöat in på den där fetaosten och alla möjligheter med mandolinen den här veckan och jag tänker att om du också bakade lite fetaost så kanske du har något kvar och vill använda den. Det här med frukt i maten brukar dela världen i två. Men jag är “lag frukt”. Tycker att det brukar bryta av bra mot övriga ingredienser. Dock inte all frukt. Som banan t.ex. men det är säkert många som inte håller med om det. Päron däremot. Det funkar i det mesta. Så fram med mandolinen (eller finkniven) igen så gör vi en sallad med stekta päron, ruccola och timjan- och honungsbakad fetaost och valnötter. Här har jag hälften/hälften stekta och färska päron i för att få lite frisk smak med också.

Päron_feta_sallad
Päron x 2

Du behöver det här för 2:

  • 1 päron av fast sort
  • 1 fetaost
  • Ett par nävar ruccola (spenat eller mangold går också bra)
  • 1 nypa torkad timjan
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 näve rostade valnötter

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader och lägg fetaosten på en plåt. Ringla över honung och olivolja och strö över timjan.

Baka fetaosten i ca 15 minuter i ugnen. (Tills den fått färg i kanterna)

Använd en mandolin till att skiva päronet tunt. Lägg hälften åt sidan.

Hetta upp en stekpanna med olivolja och lägg i hälften av päronskivorna. Stek båda sidorna på medel/hög värme tills de krusar sig i kanterna. Efter ett tag lägger du valnöttnerna i ett hörn av stekpannan också.

Under tiden gör du iordning en skål med sallad och de färska päronen.

Fetaosten och päronen blir klara nästan samtidigt. Lägg upp allt på salladen, toppa med valnötter, olivolja, salt och peppar och några droppar honung till.

Filed Under: Sallader, Vegetariskt Tagged With: Stekta päron, Ugnsbakad Fetaost

Reader Interactions

Comments

  1. Sara Lundgren says

    februari 13, 2025 at 6:59 e m

    Jättegott! Saknade valnötter hemma så tog hasselnötter istället. Snabbt och enkelt./Sara

    Svara
    • Cina says

      februari 14, 2025 at 10:20 f m

      Vad roligt att du testade receptet och bytte ut mot vad du hade hemma. Det är precis jag vill att mina recept ska fungera. Även roligt att du fick mig att minnas det här receptet. Jobbar så mycket på att hela tiden skapa nya att det är lätt att glömma de som var ett tag sedan. Tack för det 🙂

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB