Hur lång tid får en lunch ta…?
Först vill jag säga en sak om hur lång tid en lunch får ta i anspråk. Jag är medveten om att jag tänjer lite gränser där. Främst är tanken att du ska se inläggen som inspiration. Man måste inte göra hela rätten utan kan plocka det man har hemma och spinna vidare på och kanske prova något nytt. Jag hoppas att du kan söka på ingredienser och hitta recept utifrån det.
Min tanke har alltid varit att lunchen ska vara en välbehövlig paus men också nyttig i dessa hemmasittardagar. Jag försöker skriva recepten så att lunchen ska tillagas tidseffektivt och vissa saker tänker jag att du redan har som leftovers och ska slippa laga till. Ibland kan det handla om att komma ihåg att sätta på ugnen en stund innan eller slänga ner lite gryn eller linser och vatten i en kastrull under en fikapaus. Det tar minimalt med tid men skapar helt nya möjligheter med lunchen.
Ingredienserna från gårdagens middag…
Häromdagen tipsade jag på Insta om den här goda fiskrätten av Systrarna Eisenman, och den inspirerarade mig till dagens lunch. Jag hade ju ändå ingredienserna hemma och gillade smakkombinationen så det var bara att köra på. Och återigen får mandolinen göra jobbet. För rotselleri blir egentligen godast om den får tillagas länge men ju mindre bitar desto kortare tillagningstid och medan den ligger i stekpannan eller ugnen och bara blir godare och godare fixar du resten.
Du behöver det här för 2
- Ca 150 g rotselleri (inte så exakt)
- 1 syrligt äpple
- 2 dl belugalinser
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 3 msk ricottaost eller turkisk yoghurt
- Zest från 1/2 citron
- Valfria blandade, färska örter, t.ex. dill, persilja, mynta, gräslök, timjan
- Olivolja
Till dressing:
- 2 tsk honung
- 1 msk sherryvinäger (eller den sort du har hemma)
- 1,5 msk olivolja
- 1 msk citronjuice
- Salt och peppar
Gör så här:
Börja med att koka linserna. De behöver ca 15 minuter på sig att bli klara. Följ receptet på förpackningen.
När linserna står på spisen skalar du rotsellerin och tar du fram din mandolin (Om du inte har en så rekommenderar jag att du köper en. Det är ett inköp men inte ångrar) Skiva rotsellerin så tunt du kan. Trava skivorna på varandra och skär dem i 3-5 mm breda strimlor.
Häll lite olivolja i botten på en stekpanna och när den är varm lägger du i rotsellerin. Låt den steka i ca 10 min på ganska hög värme. Rör om någon gång då och då så att de inte klumpar ihop sig.
Nu är dina linser klara. Häll av vattnet och ställ dem åt sidan och blanda alla ingredienser till dressingen i en skål.
Använd mandolinen igen till att skiva äpplet med skal, kärnhus allt och gör som med rotsellerin och skär strimlor. Blanda äpplena med dressingen.
Ta upp rotsellerin ur stekpannan när den är mjuk och lite guldig. Lägg på lite hushållspapper medan du lägger upp resten av maten i en skål. Linser, äpplen, och en klick Ricotta med citronzest över.
På med rotsellerin, örterna och salt och peppar!
Lämna ett svar