Jag brukar tänka på mina matrester eller kylskåpsrensning som min ”Mise en place” Ett fint ord för allt som ska vara förberett i ett restaurangkök inför servicen. Färdighackad lök, fonder, osv… I allas kylskåp finns färdiga grejer som väntar på att bli använda. Om man utgår från dem så är ju halva jobbet gjort.
Idag nådde jag slutet på min jätteburk med Kimchi. Men i botten fanns en massa god sås som jag inte slänger i första taget. Istället blev det goda nudlar med lite Pak Choi, Shiitakesvamp och ett pocherat ägg för att göra det hela krämigt. Jag tänker att du kanske inte har samma saker som jag, men nudlar, ägg och någon sås med lite hetta. Och sen lägger du till det du har. T.ex. morötter, vitkål, salladskål, zucchini, broccoli, spenat, vetegroddar, gurka, avocado, rödlök…

Du behöver det här:
- Nudlar av valfri sort
- 1 msk Kimchi
- 4-5 Shiitakesvampar
- 1/2 huvud Pak Choi
- 1 ägg
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk soja
- Färsk koriander, salladslök och sesamfröm för extra piff och smak.
Gör såhär:
Koka upp vattnet till nudlarna och tillaga dem enligt förpackningsinstruktionerna. Låt nudlarna rinna av och skölj dem snabbt när de är klara. Om du vill pochera ditt ägg så lyter du upp nudlarna med en tång och sparar vattnet så kan du använda det igen.
Medan nudlarna kokar tillagar du svampen och din Pak Choi. Stek den snabbt med sesamoljan och avsluta med att droppa sojan över.
När nudlarna är klara lägger du dem i en skål och blandar med Kimchin. Lägg till svampen och Pak Choi.
Antingen har du redan pocherat ditt ägg i nudelvattnet eller så steker du det nu i samma panna som du haft grönsakerna.
För att pochera häller du några droppa vinäger i vattnet, knäcker ägget i en liten kopp. Rör upp en virvel i vattnet och häller försiktigt ner ägget i den. Vattnet ska inte koka utan endast sjuda lätt. Låt ägget gå i 3 minunter sen fiskar du upp det med en hålslev och lägger direkt på nudlarna.
Jag gillar att toppa med något. Dels för att det tillför smak men i mitt fall gör sig maten alltid bättre på bild med lite piff. Oavsett så unnar jag mig alltid det. Själv har jag koriander, och salladslök och lite rostade sesamfrön.
Lämna ett svar