Jag lovar att ni ska slippa svartkålen ett tag nu. Men grejen är att det är något jag alltid har hemma. Den har så lång hållbarhet, är så enkel att tillaga och så gillar jag smaken. Men idag kände jag själv att den börjar kännas lite uttjatad, så jag bad min kompis Helene skicka en lista på vad hon har hemma i sitt skafferi och i kylen och det kommer nu att bli utgångspunkten för luncherna framöver.
17 minuter från idé till lunch!
När jag satte igång dagens lunch tänkte jag att det här skulle avfärdas som något som tar för lång tid. Så jag klockade mig själv från det att jag tagit fram ingredienserna till dess att jag hade maten framför mig. Då var även köket rent och jag hade hunnit med piffandet och tagit bilden. Det tog 17 minuter. Det är väl inte en helt orimlig tid för en bra lunch?

Du behöver det här:
- Ca 100 g Risoni (eller annan pasta)
- 1 rödbeta
- 1 bit Halloumi (eller annan ost t.ex. Feta, chevre…) ca 50g
- Några blad svartkål (eller varför inte grönkål, spenat, mangold…)
- 1 näve nötter
- Olivolja, citron eller balsamvinäger, salt och peppar
Gör så här:
Sätt på pastavattnet och salta ordentligt. Så fort det kokar lägger du i risonin. Den har 10 minuters koktid och du kommer att hinna allt övrigt under tiden pastan kokar.
Hetta upp en stekpanna utan olja. (Jag har kommit på att Halloumi ska stekas utan olja för bästa resultat)
Dela Halloumin i mindre bitar (andra ostar behöver du inte tillaga). Ta bort stjälken på svartkålen skär den i bitar. Häll över lite olja och en nypa salt och krama in i kålen. Stek sen Halluomin och kålen på medelvärme i varsin ände av samma stekpanna.
Medan Halloumin steks tar du fram mandolinen och skär rödbetan i chipstunna skivor. (Du behöver inte skala den)
Halluomin och svartkålen är klar samtidigt. Dvs när halloumnin fått lite färg.
Häll nu lite olivolja i stekpannan och lägg i rödbetorna och salta lätt. Stek dem på båda sidor tills kanterna krusar sig. (ca 2-3 min) och lägg över dem på ett papper.
Vid det här laget bör pastan vara klar. Lägg upp pastan, svartkålen och rödbetorna. Smula över osten och ta en näve nötter och toppa med. Ta ett tag med pepparkvarnen, ringla över lite olivlolja och 2 tsk citronjuice eller balsamvinäger. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
Lämna ett svar