Det här är en typisk “jag-har-inget-hemma-lunch” och sen hittar man ändå något. Det gäller bara att pussla ihop bitarna. Jag hade ett halvt blomkålshuvud som sett sina bästa dagar, en bit fetost över från senaste lunchen och så ett par ägg. Det här med blomkålsris är så praktiskt. Bara riv grovt på rivjärn, lägg i kokande vatten häll av vattnet och det är klart på en minut.
Eftersom jag gör en rätt där jag ersätter cous-cous med blomkål så byter jag härmed namn och kallar det blomkåls-cous-cous. Jag hade nämligen tänkt göra en version på Tabbouleh men hittade ramslök och använde den istället. Hade fetaosten varit lite större hade jag skippat äggen men nu blev det så här. Du kan ju byta ut äggen mot bara feta, eller t.ex halloumi och ramslöken mot vilka örter som helst och kanske lite hackad lök och t.o.m granatäpple vore gott.
Du behöver det här för 1:
- 1/4 blomkålshuvud
- 1 bit fetaost
- 1-2 ägg
- En näve ramslök, eller valfria örter, t.ex persilja, mynta, koriander
- En näve tomater
- Olivolja
- Citronjuice
- Salt och peppar
- Sumac (om du har)
Gör så här:
Koka upp saltat vatten till blomkålen. Under tiden river du blomkålen grovt på ett rivjärn. När vattnet kokar lägger du i blomkålen i 1 minut och sen häller du av vattnet och lägger upp blomkålen i en skål.
Hacka ramslök (eller valfria örter) och tomater och blanda med blomkålen. Häll över lite olivolja, pressa över juicen från en 1/4 citron. Salta och peppra.
Vispa upp äggen lätt och stek i en oljad panna medan du petar lite i den för att den inte ska bli helt platt Smula ner fetaosten och vik ihop omeletten innan du lägger den över blomkålen.
Salta och peppra och ringla över ytterligare lite olivolja.
KLART!
Lämna ett svar