Är det något man alltid har hemma så är det spagetti. Det man däremot inte vill ha hemma är sparris som hunnit bli gammal. Här var det på gränsen ska jag säga. Men ett isbad på en kvart gav sparrisen nytt liv. Egentligen hade det kanske inte behövts eftersom jag kokade den. Men nu vet ni det. Det går att få fart i trötta grönsaker med hjälp av iskallt vatten.
Använder ni Ricotta i matlagning? Jag älskar det! Särskilt tillsammans med lite parmesan och pastavatten. Det blir en sån krämig fin sås och man behöver inga stora mängder. Om du inte har Ricotta hemma så kan du använda en klick färskost, eller lite crème fraiche.
Jag hade mynta hemma. Men jag skulle säga att persilja, basilika, dill eller timjan är gott till det här också.
Pricken över i här är faktist de rostade mandlarna. Har du hasselnötter, pumpafrön eller solroskärnor ger det också god smak och lite extra crunch.
Du behöver det här för 1:
- Ca 100 g spagetti
- 2 msk ricotta
- 1- 2 msk riven parmesan
- 4-5 sparrisar
- Saft eller zest från en halv citron
- 1/2 dl rostade, salta nötter eller frön
- 1 msk hackad, färsk mynta
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Sätt på vattnet till pastan och salta ordentligt.
Bryt av den träiga delen av sparrisen och dela varje sparris på 4 på längden.
Hetta upp en panna med lite lite oliviolja och rosta nötter eller frön med en nypa salt. Ca 2-3 min.
När vattnet kokar lägger du i pastan och när det är 2 min kvar på koktiden lägger du i sparrisen
Innan du häller av pastavattnet sparar du en 1/2 dl.
Häll pastan i ett durkslag. Häll i det sparade pastavattnet i kastrullen och blanda ut med ricottan, citronen och parmesan.
Lägg tillbaka pastan i kastrullen och rör om lite så att den blandas med såsen.
Lägg upp på tallriken, toppa med de rostade nötterna, hackad mynta, salt och peppar och avsluta med lite olivolja.
Lämna ett svar