Under långledigheten har jag frossat i matlagning haft mig. Gjort Kebab med hembakade Libabröd, bakat pizza till både varmrätt och efterrätt, och ätit pasta i mängder. Eftersom jag dessutom gjorde dagens lunch till frukost så tänkte jag att jag skulle ta och göra något lättare. Nu blev det inte så lätt som jag trodde för när jag gick igång på Ricotta- och äggcremen kunde jag inte hejda mig. Men det är bra. Då vet du att det här blir en stadig lunch trots den, till synes, “lätta” framtoningen.
Om du vill variera dig här, kan du ha vilken färskost som helst i äggen, eller varför inte feta eller en skvätt grädde om du skulle råka ha det. Jag hade helt enkelt ricotta. Nu använde jag återigen mandolinen för att få till “spagettin” men du kan hyvla den i tunna skivor också. Poängen är att ha så tunna bitar som möjligt så att tillagningstiden blir kort. Zucchinin ska nämligen bara ner i kokande vatten och vända.
Lite torkade brödsmulor blev god topping. Varför inte smaksätta dem med t.ex. citronzest. Du kan också använda lite hackade nötter av något slag. Tänker att både mandel, hasselnötter och valötter blir gott.
Du behöver det här för 1:
- 1 liten zucchini eller 1/2 stor
- 1-2 msk ricotta
- 2 ägg
- 1/2 tsk chiliflakes
- 1-2 msk brödsmul
- Parmesan eller annan ost att riva över
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Strimla zucchinin
Vispa ihop äggen och ricottan i en skål. Tillsätt en nypa salt och en nypa chiliflakes.
Lägg zucchinin i det kokande vattnet. Låt det koka upp igen och ta av och häll i ett durkslag och låt den rinna av medan du gör äggen.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Rör ner äggröran och sänk värmen till medelvärme. Rör om i äggen så att det blir en krämig röra.
Lägg upp zucchinin på en tallrik, häll över äggen och toppa med parmesan, brödsmul och lite olivolja. Salta och peppr efter behov.
Lämna ett svar