Det hör inte till vanligheterna att klyftpotatis inte äts upp i vårt hem. Men häromdagen hade jag tur för det är ändå rätt gott att ha i en sallad. Jag väljer att steka om dem så att de ska kännas lite krispiga och varma i min sallad. Vad som sen hamnar mer i den här salladen finns inga gränser för. Det jag egentligen vill prata om är dressingen! Jag gjorde dressing med kapris, citron och parmesan. Så mycket god smak i den. Oftast tycker jag man kommer långt på Olivolja och lite citron men när lunchen i övrigt är lite sådär så kan en god sås eller dressing göra all skillnad.
Tänk: fett + salt + syrligt + sött
Mitt tips är att slänga ner de där örterna som bara har några blad kvar eller t.ex. ruccola. Sen kan man smaksätta med sardeller, kapris, ost, miso, soja, olika sorters vinäger, citron, chili, vitlök, socker, honung, majonnäs, olivolja, brynt smör….
Tänk att du vill ha något av varje i din dressing. Dvs något salt, något syrligt, lite sött och såklart fett som smakbärare. Örter och kryddor är utmärkta smaksättare.
Du behöver t.ex det här:
- Gårdagens potatis i någon form
- En näve tomater
- 1 avokado. Ersätt med haricot verts eller gurka, broccoli…
- Fetaost (jag hade 1/3 paket) Kan ersättas med vilken ost som helst
Till dressingen:
- 4 msk olivolja
- 1-2 msk citronjuice (eller vinäger)
- 1 msk kapris
- 1 msk riven parmesan
- Svartpeppar
Gör så här:
Blanda allt och mixa med stavmixer. Ibland har man en olivolja som är pepprigare och då vill man späda med vatten. Likaså med citron och vinäger. Även kapris kan variera lite i sälta. Så smaka av och justera efter dina egna preferenser.
Lämna ett svar