När man är färdigsemestrad…
Idag hände det! Jag kände mig färdigsemestrad! Det föregicks av två dagars sömnighet, uppskjutande av diverse måsten, melankoni och tristess. Men nu har jag studsat tillbaka och har massor med energi och idéer och vill göra allt på en gång. Jag medger att regnet bidrar. Finns liksom inte så mycket annat att göra. Ett barn har åkt på konfirmationsläger och det andra sitter uppkrupen i soffan och tittar på YouTubeklipp om hur man gör choklad. Ute mullrar det och regnet drar med sig gula löv från de uttorkade björkarna. Jag kan gilla det för jag vet att regnet behövs och det innebär, trots allt, inte att sommaren är slut ännu.
Lunch på gränsen mellan ledighet och arbete
Den här lunchen är enkel men tar lite längre tid en än vanlig lunch och kan lika gärna ätas till middag eftersom gränserna tenderar att flyta lite såhär års. Den har dessutom har hög comfort food-faktor vilket jag tycker man behöver när man inte vet om man ska gilla eller bäva inför klivet tillbaka till vardagen. Jag väljer att gilla och passar dessutom att inleda kylskåpstömningen på landet.
Du behöver det här för 1 pers
- Sötpotatisnudlar så mycket som du vill ha
- 1/2 aubergine eller en hel beroende på storlek
- Salt för ursaltning av auberginen
- 1, 5 msk olivolja
- 1-2 msk soja
- 1 tsk riven, färsk ingefära
- 1 dl tunt hyvlad gurka
- 1/2 tsk chiliflakes t.ex. koreansk gochugaru
- 1 tsk ättika
- En nypa flingsalt
- Chiliolja eller t.ex. Srirachasås
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader varmluft .
Dela auberginen i strimlor. ca 1,5 cm tjocka. Lägg en skål och salta lätt. Låt stå i ca 30 min. Krama därefter ur dem med ett hushållspapper. Lägg tillbaka i skålen och slå på olivoljan och blanda. Lägg sen upp på en plåt klädd med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. De blir klara på ca 20-25 min. De ska ha fått ordentligt med färg.
Medan auberginen står i ugnen hyvlar du gurkan ner i en skål. Strö över lite chiliflingor, en nypa flingsalt och ättikan. Sätt en mindre skål eller lite plastfolie över och en tyngd i, t.ex. en mortel. Det gör att vatten pressas ur gurkan och blandas med ättikan, saltet och chilin.
Koka upp vatten till nudlarna och följ instruktionerna på förpackningen och skölj dem snabbt i kallt vatten när de är klara.
Häll upp sojan i en liten skål och riv ner ingefäran. När auberginen är klar vänder du ner den i sojasåsen.
Lägg upp med nudlarna i botten på tallriken. Toppa med auberginen och gurkan och ringla över chilioljan. Om du har så är både salladslök och koriander gott som topping.
Lämna ett svar