Idag regnar det och jag ägnar mig åt att ta hand om semestertvätten efter 5 veckor på landet. Känner suget efter höst och drömmer om långkok, tända ljus och allt det där. Men ingredienserna i mitt kylskåp skriker fortfarande sommar. Dvs de få som finns där nämligen gurka och melon. Ni vet sånt man vill äta när det är varmt. Jag hade nätmelon och Västeråsgurkor just idag men här kan du ta vad du har faktiskt. Det kan rentav se lite roligare ut med vatten- eller galiamelon som har lite färg.
Krossa gurka. Varför då?
Ja, det kan man fråga sig, kanske pga ett behov av förändring. Men faktum är att gurkan när den har den där skrovliga ojämna ytan också suger åt sig mer av andra smaker från osten och olivoljan osv. Dessutom är det väldigt tillfredställande att sätta knivbladet emot och trycka till.
Vitost är så gott, men se upp för palmoljan!
Vitost är en ganska ny upptäckt för mig. Det är en ost gjord på komjölk som ligger i saltlake. Den påminner en hel del om fetaost men är lite mindre salt enligt min uppfattning. Fast i formen och krämig i smaken. Så god att ha i sallader eller varma rätter.
Som vanligt när jag upptäcker en ny ingrediens vill jag ta reda på lite mer om den och med just vitost har jag noterat att det förekommer ganska stora mängder palmolja i somliga märken. Upp till 25% faktiskt och även om jag tycker att det är svårt att undvika palmolja helt och hållet tycker jag det är för stora mängder för att jag med gott samvete ska kunna köpa dem. Zeta kallar sin variant på vitost för Salladsost och varken den eller Apetinas vitost innehåller palmolja.
Du behöver det här för 1 pers:
- 2 små gurkor eller en halv stor
- 1/4 melon
- Vitost ca 70 g (går även bra med fetaost eller stekt halloumi men välj en salt ost)
- juicen från 1/4 citron
- 1 nypa Isot (eller valfri mild chili alternativt svartpeppar)
- 1 nypa flingsalt
- 1 msk olivolja
- Några blad timjan och mynta
Gör så här:
Dela gurkan på längden och skär i 3 cm bitars. Lägg dem med skalet uppåt och tryck till med kniven så att de krossas.
Skär melonen i lika stora bitar som gurkan och blanda dem tillsammans i en skål. Strö över en nypa salt. Bryt isär osten i olika stora bitar och lägg över.
Pressa citronen och ringla olivoljan över. Repa örterna över och smaksätt med Isot.
Lite mer…
Om du vill ha lite mer mat så är det gott med ett grillat bröd med olivolja och Za’atar på. Eller varför inte göra en sås på turkisk yoghurt med en nypa salt och sumak.
Lämna ett svar