Ibland tar jag tid på mina luncher så att jag ska veta att det inte orimligt. En del rätter kanske ser ut att ta längre tid än de faktiskt gör. Jag tänkte att det här skulle kunna vara en sån men bara så att du vet så tog det ca 13 min att svänga ihop.
För vet du vad som är mer snabblagat än sobanudlar? Färsk pasta! Det tar bara 2 minuter att koka och om man gör en portion behöver man bara koka upp en liten kastrull med vatten dessutom. Så himla bra med mjuk pasta som inte ska ”mjukna” sin väg ner i vattnet och att skiva en svamp och slänga ner i lite olivolja med en krossad vitlök tar inte lång tid.
Jag hade en stor portabellosvamp kvar efter ett experiment med en vegetarisk burgare på svamp och svarta bönor men vilken svamp som helst går bra. Sen fick diverse slattar som jag hade åka med. Jag använde ricotta, parmesan och min portabello men du kanske har färskost, grädde, någon annan god, lagrad ost och annan svamp som alternativ. Kan inte tänka mig något som inte blir gott.
Du behöver det här:
- Ca 100 g färsk spagetti eller tagliatelle
- Färsk svamp motsvarande en 1,5 dl skivad
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja till stekning
- 1 msk ricottaost (kan uteslutas eller ersättas med grädde, eller annan färskost)
- 2 msk riven parmesan (alternativt annan lagrad ost)
- Zest från 1/4 citron
- 1 kvist timjan (alternativt persilja, salvia…
- Salt och peppar till smaksättning
Gör så här:
Koka upp en knapp liter vatten med 1 msk salt.
Hetta upp en panna med olivolja.
Skiva svampen tunt och krossa en vitlök med kniven och lägg i stekpannan. Repa av bladen från timjankvisten och stek med svampen, vitlöken och en nypa salt på medel/hög värme så att svampen får lite färg.
Lägg i pastan och samtidigt klickar du i ricottan med svampen och låter puttra medan pastan kokar.
När pastan är klar lyfter du över den direkt i stekpannan utan att låta den rinna av. Du vill få med pastavatten här för att få en såsigare rätt. Du kan t.o.m sleva en msk av vattnet om du tycker det känns torrt i stekpannan.
Blanda pastan och svampen. Riv över parmesan och citronzest. Ta ett par tag med pepparkvarnen och ringla över lite olivolja. Salta efter smak.
Lämna ett svar