Nu är min favoritsäsong igång, nämligen kålsäsongen och min absoluta favorit är svartkålen. Det här var en sån där lunch som förvånade mig med att bli godare än jag trott. Även sambon, som också fick lunch idag, höjde på ögonbrynen, nickade och mmm:ade. Så nu tycker jag du ska lägga till svartkål på inköpslistan nästa gång och göra den här goda pastalunchen inom en snar framtid. Här kan du såklart byta ut pumpakärnorna mot vilka nötter som helst, t.ex valnötter eller hasselnötter. Men jag tycker pumpakärnor är billigare och underskattade. Jag väljer tagliatelle för att den oftast har kort koktid OCH de små knytena går ner i mindre kastrull. Inte att underskatta. Men färsk pasta är såklart ett annat snabbt alternativ.
Du behöver det här för 1 portion:
- 100 g tagliatelle
- 1/2 dl riven parmesanost
- 3-4 blad svartkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk pumpakärnor
- Zest från 1/4 citron
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
Sätt på en medelstor kastrull och koka upp rikligt saltat vatten. Koka sedan pastan samtidigt som du steker svartkålen.
Skölj svartkålen och skär bort stjälken i mitten. Dela kålen i mindre bitar. (Jag skär den på längden för att den ska ha samma form som pastan. Sån är jag) Skiva/hacka vitlöken.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. (Den ska rymma pastan också) Lägg i pumpakärnorna, svartkålen och vitlöken och stek på medelvärme medan pastan kokar. Salta och peppra lätt. Medan svartkålen steks river du parmesanosten.
När pastan är klar häller du över 1/2 dl av pastavattnet i svartkålen och tillsätter all parmesan utom lite som du spar till att strö över. Rör ett varv så att parmesanen löser upp sig i vätskan och sen lyfter du även över pastan direkt från kokvattnet ner i svartkålen. Blanda, salta och peppra efter smak.
Lägg upp och riv över citronzest och toppa med resten av parmesanen och några droppar olivolja.
Lämna ett svar