Jag har varit i Köpenhamn på ätturné typ. Ska försöka få till ett blogginlägg om det framöver men först ytterligare ett besök så att jag kan kan äta allt jag inte hann med den här gången.
Inspirerad av restaurangen Grød gjorde jag idag en riktig snabblunch på gröt smaksatt med nyponpulver och kardemumma. På Grød fick man den isländska yoghurten Skyr gröten till istället för mjölk. Jag testade med turkisk yoghurt och tyckte faktiskt det var ännu godare. Jag har osötat nyponpulver hemma men du kanske har pulver till nyponsoppa och varför inte testa det. Blir lite sötare och innehåller möjligen något redande men funkar säkert med en extra skvätt mjölk. Om man gör gröt till lunch tycker jag man kan kosta på sig att göra den i kastrull under omrörning. Det blir faktiskt lgodare särskilt för att nyponpulvret hinner göra sitt, även om jag i vanliga fall är stor vän av mikrogröt.
Du behöver det här till 1 portion
- 1 dl havregryn
- 10 stötta kardemummakärnor
- 2 tsk nyponpulver
- 1 krm salt
- 1 dl mjölk
- 1 dl vatten
- 2-3 msk turkisk yoghurt
- 1 msk flytande honung
- 2 msk blandade, rostade frön och nötter
Gör så här:
Blanda vatten, mjölk, salt, nyponpulver och kardemumma i en kastrull. Börja koka upp och tillsätt havregrynen under omrörning. Sänk värmen till medel och koka i 7 min under omrörning.
Under tiden kan du slänga ner de nötter och frön du har i en liten stekpanna och rosta dem lätt i 3 min.
När gröten är klar lägger du upp den med en klick yoghurt, de rostade fröna och ringlar honungen över. Strö gärna lite nyponpulver över också.
Lämna ett svar