Om man tittar närmare på ett brysselkålshuvud så ser det ut som något som hör hemma i ett lilleputteland. Så mycket perfektion i en sån liten grönsak. Därför gillar jag att dela den och ta loss bladen. Det gör jag genom att dela dem på hälften och en skära bort en kil vid stjälken. Då lossar bladen enkelt.
Både valnötter och brysselkål är lite beska men när man steker på dem och de blir lite karamelliserade är det lite magi som sker. Den självklara vägen till en snabb lunch är färsk pasta eller om du har leftovers från tidigare middagar såklart.
Du behöver det här för 1 portion
- 70 – 100 g pasta
- 6 bryssekålshuvuden
- 1 näve valnötter
- Zest från 1/3 citron
- Parmesanost
- Olivolja
- Salt och peppar
Gör så här
Koka upp pastavatten och salt i en kastrull som rymmer 2 liter.
Dela brysselkålen på mitten och skär bort en kil av stjälken så att bladen lossnar lätt. Pilla loss bladen. Inte jättenoga att alla delar sig.
Hetta upp en stekpanna med 1-2 msk olivolja och lägg i brysselkålen och valnötterna som du krossar lite lätt med kniven innan.
Samtidig läggar du i pastan och kokar den enligt anvisningarna på förpackningen.
Stek brysselkålen och nötterna tills de fått färg. Det är då trolleriet med smakerna sker.
När pastan är klar lägger du över den i stekpannan med brysselkålen och nötterna, river över parmesanost och citronzest samt smaksätter med salt och peppar.
Lämna ett svar