Har man Dukkah hemma blir ingen rätt tråkig. Vad är då Dukkah. Jo, ytterligare en underbar kryddblandning från Nordafrika/Mellanöstern. Det är nötter och kryddor som rostas och blandas till ett ljuvligt strössel att ha på ALLT. Snabbt går det att göra också. Jag är sugen på kryddig och enkel mat nu och det är precis vad det här är. Det är också lite vad jag hade hemma. På salladsfronten funkar vad som helst och även på övriga tillbehör. Det är ägget och Dukkahn som är grejen här. Jag steker mitt ägg i lite olja, utblandad med harissa och vitlök och är ”in egg heaven”.
Tips på annat gott att strössla, smula och smaksätta med hittar du här
Du behöver det här till 1 portion
- 2 blad svartkål
- 2 blad grönkål
- 1 dl smulad vitost (eller t.ex. feta)
- 1 msk granatäpple
- 1 ägg
- 1/2 tsk harissa
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1-2 msk dukkah
- 1 tsk citronjuice
- Olivolja
Till Dukkah
- 1 dl mandel
- 1/2 dl pistagenötter
- 1 dl hasselnötter
- 1/2 dl sesamfrön
- 1 msk mald fänkål
- 1 tsk mald kummin
- 1 tsk mald koriander
- salt
Gör så här
Rosta nötterna till dukkahn. Häll i en mixer tillsammans med kryddorna och kör på puls tills du har fått en smulig blandning med lite tuggbitar i. Smaksätt med en nypa salt.
Snabbstek kålen i en liten stekpanna och lägg upp i en skål och strö över lite flingsalt.
Smula ner vitosten och tillsätt granatäpple och citronjuice.
Hetta upp harissa, och vitlöken, lite olja i samma stekpanna. Knäck ägget och stek i ca 3-4 minuter på medelvärme.
Lägg upp ägget på salladen och toppa med Dukkah.
Lämna ett svar