Lunch är ingen exakt vetenskap direkt. Jag skriver förvisso recept med både mängd och ingredienser men se det som inspiration. På den här mackan är det helt okej om du varken har savoykål, getost eller rödbetor hemma. Här är det kombon ost, kål och något söt/syrligt som är grejen. Du skulle t.ex. kunna ersätta rödbetan med tunna äppelskivor.
1-2-3 lag är dock en fiffig uppfinning som kan förvandla grönsaker på ett roligt sätt och det är inte mycket jag inte försökt pickla. Det mesta funkar faktiskt.
Gör mackan högst upp i ugnen på grill eller så gör den dubbel och steker i panna.
Du behöver det här för 1 portion
- 1 rejäl skiva bröd
- 3 dl strimlad savoykål
- 1 /2 picklad beta eller skivat äpple
- 1/4 rödlök
- ordentligt med ost
- 1 msk olivolja
- svartpeppar
1-2-3 lag (görs med fördel en dag innan)
- 1 msk ättiksprit (12%)
- 2 msk socker
- 3 msk vatten
Gör så här
Sätt ugnen på grill 200 grader.
Koka ihop ättika, socker och vatten.
Skiva rödbetan tunt med osthyvel eller mandolin och lägg i 1-2-3 lagen.
Skär upp en rejäl skiva bröd.
Hetta upp en stekpanna med olivolja och lägg i den strimlade kålen. Salta lätt och stek tills den mjuknat.
Lägg kålen på brödet och hyvla över ett ordentligt lager med ost och lägg på ett baklplåtspapper i ugnen. Grilla tills osten smält och fått lite färg.
Toppa mackan med rödbetan och osten och ringla över lite olivolja och ta ett tag med svartpepparkvarnen.
Lämna ett svar