Min sambo fick tycka till om lunchen idag och önskade mer comfortfood. “Bara det matigt och så måste det vara ost”. Det är ju inget man behöver be mig om två gånger. Ost är mitt livselixir. Men så hade jag svamp som jag hade glömt bort för att jag köpt och lagt i en brun papperspåse som man numera får att packa sina grönsaker i. Vanligtvis brukar jag egna små nätkassar med men hade glömt dem.
Dagens tips!
Det man inte ser finns inte sägs det ju. Och det var nästan fallet med svampen tills jag började rota runt i grönsakslådan och irriterade mig på den skrymmande påsen. Min lösning nu är att ha en liten lapp på kylskåpet där jag skriver upp saker som finns men inte syns. Slinker med ett och annat från frysen just nu. T.ex har det stått Filodeg väldigt länge på den nu.
Tillbaka till dagens comfortfood. Jag hade kvar min hemgjorda buljong som jag faktiskt skopade ner lite av både i svampen OCH penslade libabrödet med. Lite överkurs kanske men en nivåhöjare på lunchen. Du kan också ta 1/2 – 1 dl vatten och blanda med osten och svampen och använda den att pensla brödet med. Osten då. Jo, jag hade parmesan men hade jag haft Västerbottensost hade jag definitivt valt den. Du kan använda vilken ost som helst. Och nu skulle jag kunna ha en lång utläggning om svamp och villka mina favoriter är men nöjer mig med att säga att skogschampinjon som jag har här är inte dumt och du tar vad du har.
Bli inte avskräckt av ev många moment! Jag använder bara en stekpanna och delar upp det tydligt i receptet. Detta är inte en lunch som tar lång tid.
Du behöver det här för en portion
- 1 libabröd (eller stort torillabröd)
- 8 champinjoner
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 ägg
- 1 dl hönsbuljong (eller vatten)
- 0,75 dl riven ost
- 1 msk olivolja
- ev 1 msk hackad färsk timjan
- salt och peppar
Gör så här
Dela svampen i skivor eller kvartar och finhacka vitlöken.
Hetta upp en stor stekpanna med olivoljan och stek svampen på hög värme så att den får lite färg. Efter 2 min sänker du värmen till medel och tillsätter vitlök och timjan.
Under tiden vispa ihop äggen med en nypa salt och lite peppar. Skjut över svampen till ena halvan av stekpannan och rör ner äggen och låt dem gå en stund i pannan precis så att de blir krämiga. Ägg sätter sig alltid lite till efter tillagning.
Lägg upp äggröran på tallrik och tillsätt sen 1/2 dl vatten och den rivna osten till svampen. Rör ihop så att det blir lite krämigt. Smaksätt med salt och peppar och flytta över även svampen till tallriken. Låt lite av ost/svampsåsen vara kvar i pannan tillsätt ev 1 msk olivolja och lägg ner brödet och stek en 1 -2 minuter så att det blir lite krispigt. Alltså om du tycker det här är stökigt så strunta i det. Det blir ju gott ändå bara inte krispigt.
Ta upp brödet och fyll det med äggröran och svampen. Vik ihop och kom inte och säg att det inte är comfortfood.
Lämna ett svar