Risfesten fortstätter! och vet ni vad den bästa redningen är? Jo, stärkelse. Eftersom ris innehåller stärkelse så kan man alltså ha det till att reda sin soppa. Så det är vad detta är. En risredd champinjonsoppa som ett sätt att ta vara på överblivet ris. Tillsätt riset i omgångar och smaka av. Det kan innehålla olika mycket stärkelse beroende på sort och koktid och du vill inte få en klistrig soppa. Det säger jag av erfarenhet eftersom jag hade den klistrigaste av alla sorters ris nämligen s.k sticky rice. I den första omgången av soppan stod skeden upp.
Eftersom både svampen och riset ger en ganska rund och jordig smak tycker jag det är gott att bryta av den med både sälta och syra. Jag hade en fryst halva fetaost hemma som fick bli sälta och så river jag lite citronzest över, som är förvånansvärt gott med svamp. Du kan ha annan ost en feta men satsa på den saltare sorten och om du inte har citronzest så kan några droppar balsamvinäger göra susen. Svamp älskar timjan, men även persilja. Och lite crunch på toppen har ingen dött av. Mitt är smaksatt med vitlök.
Du behöver det här till 1 portion
- 8-10 rejäla skogschampinjoner eller motsvarande av annan sort svamp
- 1/2 gul lök eller purjolök
- 1-2 msk olivolja eller smör
- 1 msk hackad, färsk timjan eller persilja (alt 1/2 tsk torkad timjan)
- 1 tärning höns- eller umamibuljong
- 3- 4 dl vatten
- 0,5 -1 dl kokat ris
- ca 20 g riven fetaost
- zest från 1/2 citron (alt 1 tsk balsamvinäger)
- 1 msk brödsmul
- salt och peppar
- 1 msk brödsmul
Gör så här
Dela svamp och lök i klyftor. Det är inte så noga eftersom de ska stavmixas.
Hetta upp olivoljan och tillsätt svampen och löken. Stek tills löken är genomskinlig ca 3 min. Om du har balsamvinäger tillsätter du den nu också. Tillsätt vattnet, buljongtärningen, timjan och 1/2 dl ris. Koka upp och låt koka i 5 minuter. (eller så långt tid som du har på dig. (Tid = mer smak)
Ta av från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt ev mer av riset för krämigare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan. Riv över citronzest, fetaost och strö över lite crunch. För extra finess kan du droppa lite balsamvinäger över.
Lämna ett svar