Idag bjuder jag på en rätt ur min kokbok. Den här peston går utmärkt att göra på rå morot, men föredrar du en mjukare smak är det bara att koka den med pastan. Det är en smaksak och en fråga om huruvida du har en mixerstav eller inte. Det spelar ingen roll vilken ost du väljer. Den här rätten är som ett uppsamlingsheat för olika sorters slattar. Det gör den dock inte ett dugg trist, och känner du dig extra festlig och har lite bacon kan du steka upp det i små bitar och toppa rätten med.
Du behöver det här för en portion
- 100 g valfri pasta
- 1 stor morot
- 3/4 dl riven Västerbottensost eller annan
- valfri sort
- 1 dl hasselnötter (både rostade och
- orostade fungerar)
- 1⁄2 vitlöksklyfta (valfritt)
- 2–3 msk olivolja
- 2 baconskivor, om du råkar ha över 1 msk hackad persilja till topping salt och svartpeppar
Gör så här
Koka upp pastavattnet och tillsätt rikligt med salt.
Skala och skär moroten i slantar. (Väljer du att koka moroten gör du det här momentet efter att moroten fått koka en stund.) Lägg i en mixerskål tillsammans med ost, nötter, vitlök och olivolja. Mixa till en halvslät röra och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer olja om du vill ha en krämigare pesto.
Koka pastan enligt instruktionerna på för- packningen.
Medan pastan kokar klart passar det bra att steka upp baconet. Att köra det i mikron mellan två hushållspapper brukar gå snabbt om du vill spara disk.
Häll av pastavattnet och blanda pastan med peston. Toppa med persilja, svartpeppar och några droppar olivolja samt eventuellt bacon.
Karin says
Jag upptäckte din blogg via radioprogrammet Meny. Så många goda recept och inspirerande tips! Och nu har jag lånat din bok också.:-)
Cina says
Hej Karin,
Vad roligt att höra! Hoppas att jag kan fortsätta inspirera här på bloggen. Om du har någon ingrediens eller rester som du behöver hjälp att hitta på något av får du alltid höra av dig. Roligt för mig också med en ny utmaning 🙂
Hälsn
Cina