Jag får väldigt ofta upp rätten ”turkish eggs” i mitt flöde och varje gång rinner snålvattnet till, men så blir det aldrig av att jag gör dem. Egentligen är det en frukosträtt med pocherade ägg serverade på yoghurt och kryddade med chili. Men eftersom jag gör lunch (även om jag faktiskt åt detta till frukost) så vill jag ha lite mer mat. Så i med canellinibönor och tomater som fått stekas med vitlök. Oljan gjorde jag på harissa och rundade av med lite honung. Nu önskar jag bara att jag hade gjort dubbel portion så hade jag haft lunch också…
Du behöver det här till 1 portion
- 1/2 förpackning canellinibönor
- 8-10 cocktailtomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 1 ägg
- 1 tsk ättiksprit 12%
- drygt 1/2 tsk harissa
- 1 1/2 msk olivolja
- 1 tsk flytande honung
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk torkad mynta eller timjan
- 2-3 msk turkisk eller grekisk yoghurt
- salt och peppar
- 1 skiva bröd
Gör så här
Knäck ett ägg i en liten kopp och droppa över ättikspriten
Häll av vattnet och skölj bönorna. Dela tomaterna på mitten och hacka vitlöken.
Hetta upp en liten stekpanna med olivolja. Stek tomaterna mjuka tillsammans med vitlöken, bönorna, mynta och en nypa salt. Medelvärme ca 4-5 minuter.
Under tiden koka upp vattnet till ägget och i en skål blandar du harissa, olivolja, honung och en nypa salt till en sås.
När vattnet till ägget kokar sänker du värmen så att det sjuder och häller försiktigt ner ägget i vattnet. Låt det sjuda i 3 minuter.
Medan ägget sjuder klickar du upp yoghurten i en skål eller tallrik och lägg upp bönorna och tomaterna på. Stek brödskivan någon minut i samma panna så att det tar åt sig smaken.
När ägget är klart lyfter du upp det direkt på bönorna. Toppa med harissaoljan. Smaka av med salt och peppar. Spara disk! Skopa in med brödskivan.
Lämna ett svar