Klart man kan äta kalla nudlar. Jag har köpt färdigkokade udonnudlar som jag bara löser upp i hett vatten och sen sköljer av. Sobanudlar har kort koktid på bara 3 minuter så det är ju i princip och ”instant”.
Såsen!
Gjorde ju den här såsen igår! Nu vill jag ha den på allt. Den är lite söt och samtidigt otroligt smakrik och jag kan liksom inte komma på något som den inte passar till. Gör en burk och ha den i kylen en dag innan så har du den fixad till en lunch. Den håller länge men jag tippar på att du gör slut på den innan den passerat ”bäst före”. Såsen gifter sig himla fint med chiliolja, men det är inget måste här. Lite chiliflakes funkar också.
Kokade ägg ska man alltid ha i kylen
Ägg kan du förbereda och ha färdigkokade i kylen. Jag brukar koka åtminstone 4 åt gången så att jag kan ha på mackor, i soppa eller sallad. Då tycker jag att 6 minuter är den perfekta koktiden. Upp till 7 min är gulan fortfarande lite krämig men sen är det ett hårdkokt ägg om du frågar mig.
Olika sorters grönt som passar till
Jag har varit på den asiatiska butiken igen och de hade så fin mini pak choi att jag inte kunde hejda mig. Köpte även kinesisk vitlök eller vitlöksgräs som jag tro man kan kalla det också. Det fick bli mina grönsaker, men broccoli, gurka, zucchini, edamamebönor och salladslök passar precis lika bra.
Du behöver det här till 1 portion
- 1 stånd pak choi (eller alternativ ovan)
- 4 stånd vitlöksgräs (eller en salladslök)
- ca 70-100 g udon eller sobanudlar
- 1 kokat ägg
- 2-3 msk sesamsås
- 1 msk chiliolja eller 1 tsk chiliflakes
- 1 msk neutral olja till stekning
- salt för smaksättning
Gör så här
Förbered såsen. Varför inte redan igår så har du den som genväg.
Koka upp vattnet till nudlarna (och om du ska koka ägg kan du använda samma vatten och koka ägget i först)
När vattnet kokat upp, lägger du i ägget och låter det sjuda i 6-7 minuter. Fiska upp det med en sked och lägg i kallt vatten när det är klart.
Medan ägget kokar, hettar du upp en stekpanna med lite olja och stek på pak choi och vitlöksgräset i ca 3-4 min. Salta lätt och ställ åt sidan.
När ägget är klart saltar du vattnet lätt och lägger i nudlarna. Koka enligt förpackningsinstruktionerna. Häll nudlarna i ett durkslag och skölj i kallt vatten.
Lägg upp nudlar och grönsaker. Ringla över dressing och lägg på äggen och strö över lite chiliflakes eller chiliolja.
Lämna ett svar