Först ska jag berätta vad jag gjorde i helgen! Nämligen INGENTING! Eller jo, såklart gjorde jag grejer men inget som var av nytta varken för mig eller mänskligheten. T.ex en egen klösstolpe till katten, vilket innebär att linda hundratals meter snöre runt en bräda och en påle. Om katten är tacksam för den snyggaste klöspinnen? Nope, hon har inte ens bevärdigat den med ett sniff. Nåja, hon kommer väl på det så småningom och kommer lika fullt att fortsätta vara otacksam. Hon är ju katt! Jag fick i varje fall ett par timmar med ljudbok och terapeutiskt handarbete samt känslan av att göra något färdigt. Allt medan grannarna bar säckvis med jord, planterade, krattade, skrapade målarfärg, åkte till återvinningen och var ute i finvädret.
Ja, och så gjorde jag lunch såklart! Jag har snöat in på soja- och ingefärsdressingen så just nu har jag den på nästan allt. Blir ju lätt så när det står en burk i kylen eftersom man har världens bästa genväg till go’lunch. Dessutom fick jag in en triss på avokadolotteriet och det vet ju alla att det är så sällsynt att en får passa på.
Huvudingredienserna här är avokadon, nudlarna, ägg och såsen. Allt annat varierar du såklart efter vad du har hemma. Gurkan supersnabbpicklade jag genom att hyvla några skivor med osthyveln, krama ur vätskan och så tillsätta en nypa salt, ett krm ättika och en nypa chili. Ramslök är ju ingen given stapelvara heller men gräslök, salladslök, vitlöksgräs funkar lika bra.
Vill du spara disk och inte orkar pochera ägg, kan du löskoka ett ägg i nudelvattnet. 5-6 minuter och du kommer fortfarande ha en lös gula som rinner ut när du delar ägget.
Du behöver det här till 1 portion
- ca 50 g sobanudlar (eller annan valfri sort)
- 1 avokado
- 1 nypa chiliflakes
- 1 ägg
- 1 tsk ättiksprit 12%
- 1 msk hackad salladslök, ramslök eller liknande
- 10- 15 skivor tunt hyvlad gurka med chili, ättika och salt.
- 3 msk sojadressing
Gör så här
Koka upp vatten till nudlarna och i en liten kastrull koka upp vatten till ägget.
Under tiden kan du göra dressingen och krama ur gurkan och smaksätta den.
Knäck ett ägg i en kopp och droppa över 1 tsk ättiksprit.
Dela avokadon. Jag mosar hälften med lite salt och chiliflakes och skivar andra halvan, men det gör du vad som passar dig.
Koka nudlarna.
När nudlarna är klara pocherar du ägget genom att försiktigt hälla ner det i vattnet och sänker värmen så att det bara sjuder lätt. 3 minuter blir perfekt. Därefter fiskar du upp ägget med en hålslev.
Medan ägget sjuder lägger du allt annat på tallriken så att det är klart och du kan lägga ägget direkt på när det är färdigt.
Toppa med några skedar av dressingen.
Lämna ett svar