Jag hyllar maj månad med allt grönt jag hade hemma och gjorde en god lunch med hirs som bas. Hirs är ett glutenfritt sädesslag och himla gott tycker jag. Smakmässigt smakar det som en blandning av bulgur och quinoa. Tyvärr är tillagningstiden nästan är en halvtimme så därför hamnar det bara i en lunch när jag har den färdigkokad från dagen innan. Du kan ersätta den med bulgur eller couscous om du har brådis, eller gör som jag och sparar undan lite från middagen dagen innan. Har du couscous kan du göra den direkt i tallriken genom att mäta upp grynen och sen hälla kokande vatten över och låta det svälla i tallriken.
Konsten att laga zucchini utan disk
Om du har zucchini hemma men vill slippa tillaga den är mitt tips att hyvla den tunt, salta den lite och sen krama ur vätskan efter ett tag. Tycker det blir jättegott och det smakar som om man kokat den lätt men du slipper disken.
Fryst fetaost, en svinnsmart smaksensation
Sen hade jag fetaost. Bäst före datumet på den var i januari någon gång, men vet du vad. Det gör inget för jag frös ner den och rev den över lunchen idag. Om du vill vara smart (och det vill du ju) så river du den innan du fryser den för det är såklart enklare vilket jag upptäckt nu. Och det är ju för såna upptäckter jag finns här för dig. Jag krånglar till det och listar sen ut genvägarna till dig.
Confitera mera!
Jag har dille på att confitera vitlök just nu och gjorde en omgång på två vitlökar som jag för tillfället testar i det mesta. Nu tror jag inte att du kommer ställa dig och confitera vitlök på din lunch men du kan väl göra det ikväll eller någon annan dag när du har ugnen igång för det är så enkelt, smakar så gott och är så bra att ha. Idag åkte det ner ett par klyftor i en god citron- och chilidressing.
Hur det smakar? Ja, som en vitlökscreme… Rund, och smörig med en mild smak av vitlök. Dessutom så gör den dressingen lite tjock när man mixar den.
Hur man gör? Jo man skalar vitlöksklyftorna och lägger dem i den minsta ugnsfasta formen man har. (I stort sett all keramiktål 150 grader i ugnen) Sen täcker man klyftorna med olivolja, eller rapsolja och ställer in formen i ugnen på 150 grader i ca 30 min. Det viktiga i är att de inte bränns utan de ska mjukna rakt igenom. Sen är det bara att låta dem svalna och förvara dem i oljan i en liten burk i kylen. Eller ännu hellre, banvända dem varje dag tills de tar slut.
Vad mer kan man confitera? Paprika, tomat, zucchini, aubergine, fänkål, kronärtskocka osv….
Du behöver det här för 1 portion
- 1 1/2 dl färdigkokad hirs, bulgur eller couscous
- 1 näve bladspenat eller andra gröna blad (går bra utan också)
- 1/3 zucchini tunt hyvlad
- 1 dl riven fetaost
- salt och peppar
Till dressingen
- 4 klyftor confiterad vitlök (alternativt 1 klyfta rå)
- juice från 1/2 citron
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk hackad persilja
- 1 tsk chiliflakes eller 1/2 färsk chili
- 1 nypa salt
Gör så här
Hyvla zucchinin tunt med en osthyvel eller en mandolin. Strö över lite salt över skivorna och låt stå medan du gör resten.
Koka hirs, bulgur eller couscous enligt förpackningsinstruktionerna. Om du har spenat så lägger du den på toppen av grynen i slutet av koktiden så tillagas den snabbt.
Blanda vitlöken med citron, persilja, olivolja, chili. Blanda allt med en stavmixer och smaka av med salt.
Lägg upp hirsen på tallriken, och krama så mycket vätska du kan ur zucchinin och lägg på grynen. Häll över 2-3 msk dressing och toppa med den rivna fetaosten. Smaka av med salt och peppar
Lämna ett svar