Jag har världens bästa relation till aubergine. Jag älskar den faktiskt och den gör mig aldrig besviken. Men det har inte alltid varit så. I min ungdom serverade aubergine som smakade något helt annat. Den var besk, lite sträv i konsistensen och oaptitlig på så många sätt. Jag säger det nu och kommer att fortsätta rabbla detta mantra. Man måste köra skiten ur en aubergine (pardon my French) men då kommer den att belöna dig med sin ljuvliga, lena och obestämbara smak som passar till all världens smaker.
Det här med att salta ur auberginen innan kan man göra lite enklare. Det har spritts en massa rykten om att man måste först salt ur och sen torka bort överflödig vätska. Glöm det! Däremot lägg auberginen i salt och olja en 15-20 min innan du tillagar den.
En annan sak jag en solid relation till är Ponzu men jag skäms nästan att säga att det inte är förrän på senare år som jag börjat göra den själv. Tänk om jag bara vetat hur enkelt det är. Därför ska jag göra er tjänsten och dela med mig av receptet. Gör den idag och du kommer att vilja göra den om och om igen. Gott till grillade grönsaker, nudlar, kött, fisk, fågel. Idag kommer du göra den till aubergine såklart.
Stretchar tillagningstiden för en lunch…
Det här med aubergine kanske inte vad som kallas snabblunch men det är typ ingen arbetsinsats alls så kanske ändå värt det tänker jag. Inte minst nu, när jag sjungit auberginens lov. Dela auberginen i smala klyftor på längden så minskar du tillagningstiden något.
Du behöver det här till 1 portion
- 1 liten aubergine
- 1 tsk flingsalt
- 1 1/2 msk raps- eller olivolja
- 100 g valfria nudlar
- 1/4 gurka
- 1/2 salladslök
- 3 msk ponzu
Till Ponzu
- 3 msk ljus soja (japans soja)
- 1 1/2 msk lime eller citron
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk risvinäger eller balsamvinäger
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Blanda olja och salt i en djup tallrik.
Skär auberginen i långa klyftor och lägg ner i tallriken och blanda väl med oljan och saltet. Låt stå tills ugnen är ordentligt värmd.
Lägg upp auberginen på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen. Kör den i ca 20 min. Ha koll så att den inte bränns men den kan ha mycket färg. Det viktigaste är att det är NOLL motstånd när du klämmer på den . Då är den klar.
Under tiden rör ihop ingredienserna till ponzun och, strimla gurkan, finhacka salladslöken och koka nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna.
Ta ut auberginen och lägg den i botten på en skål. Häll över ponzu och låt dra ett par minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda sen ihop.
Det är aldrig en dålig idé att ställa fram sin lilla skål med ponzu…
Lämna ett svar