Idag överraskade jag mig själv med en överleverans. Den här rätten blev nämligen ännu godare än jag hade föreställt mig, och då var betorna ändå långt ifrån purfärska. Snarare mjuka som persikor så det här är alltså bästa sättet att ta vara på de där mjukisarna.
Hej semester!!
Med det här receptet förklarar jag även semestern inledd. Det är alltså inte nödvändigtvis en typisk hemmajobbarlunch utan den passar lika bra som en god förrätt och så kommer det bli någon månad framöver. Jag kommer laga frukost, lunch eller middag. Ibland för en ibland för flera. För det är ju så sommaren ser ut för de flesta av oss.
Variationstips
Ingredienserna till den lilla anrättningen går utmärkt att variera. Jag har som vanligt tagit vad jag hade hemma. Du kan t.ex. byta ut :
- Fetaostcréme mot vispad burrata, mozzarella eller ricotta och parmesan
- Valnötter mot mandel, eller hasselnöt
- Granatäppelsirap mot balsamvinäger
- Granatäpple mot nektarin eller äpple
- Isot bieber mot svartpeppar och en nypa rökt paprika
- Mynta mot timjan eller persilja
- Pitabröd mot vilket bröd som helst
Du behöver det här för 4 personer
- 4-5 rödbetor
- 3-4msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 1, 5 dl rostade valnötter
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk granatäppelsirap
- juice och zest från 1/2 citron
- 1/2 tsk isot bieber
- 1 paket fetaost
- 4-5 msk turkisk yoghurt
- ca 1/2 dl granatäppelkärnor
- 1 tsk torkad mynta eller 1 msk färsk hackad
- valfritt bröd
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader
Skölj eller skala rödbetorna och skär dem i klyftor. (På fina rödbetor kan du med fördel behålla skalet. Se bara till att det är rent)
Blanda betorna med 1 msk olivolja och 1 tsk flingsalt. Lägg upp på en plåt och baka i ugnen i ca 20-25 minuter.
Blanda fetaosten och yoghurten till en slät créme och bred ut i botten på ett fat eller en vid skål.
Dela granatäpplet genom att skära av toppen och sen skära ut en klyfta längs med det vita membranet. Pilla ur kärnorna ur klyftan. (granatäpplet håller sig lätt en vecka till i kylen)
Rosta valnötterna 3-4 minuter i en stekpanna eller i ugnen vid sidan av rödbetorna.
När betorna är klara häller du ner alla – utom ett par klyftor som du lägger åt sidan för dekoration – i en mixer. Tillsätt alla valnötter utom 4-5 st. Blanda i 2-3 msk olivolja, citronjuice, granatäppelsirap, och isot. Mixa till en halvslät créme och smaka av.
Lägg upp crémen på på yoghurten, toppa med de klyftade betorna, valnötterna, granatäppelkärnorna, mynta och citronzest. Ringla över lite olja på slutet.
Servera med bröd.
Lämna ett svar