Jag har den där veckan då jag går in och ur semesterläge så därför kostar jag på mig att blogga recept som kan guppa runt mellan både lunch och middag. Aubergine har lite tillagningstid men vad gör väl det när man får en sån len, smakrik belöning. Jag har gjort en liten Reel om hur jag tillagar den på mitt Instagram @lunchhemma men instruktioner kommer såklart i receptet. Du kan även köra auberginen på grillen om du är på det humöret. Då får du passa den lite mer så att den inte bränns men det blir garanterat gott.
I skrivande stund har jag 4 små auberginer som växer ute på altanen. Ni anar inte hur mycket jag längtar efter att få laga något på dem. I den takten de växer gissar jag början av september. ”Den som väntar på något gott….”
Till den rätten gjorde jag diverse små tillbehör. Men det räcker med yoghurten och chilioljan och något grönt på hade inte bara gjort bilden finare. Det hade bidragit med mera smak. Jag rekommenderar persilja eller mynta.
Du behöver det här för 2 – 4 portioner
- 2 auberginer
- 1/2 dl olivolja
- 1 1/2 msk citronjuice
- 1 nypa flingsalt
- 1 1/2 tsk urfa chili eller annan sort milda chiliflakes
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 nypa salt
- 1 msk hackad persilja eller mynta
Za’atarrostade solroskärnor
- 1 dl solroskärnor
- 1 msk za’atar
- 1-2 tsk salt
- 1 msk olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Ta en vass kniv och gör ca 6 stick ner i varje aubergine.
Baka auberginen i ugnen i 40 minuter.
Under tiden blanda olivolja, chili, citronjuice och salt i en skål och yoghurt och vitlök i en annan.
Om du vill göra solroskärnorna så kokar du upp 1-2 tsk salt i 2 dl vatten. Lägg i kärnorna och koka i 3-5 min. Häll av i ett durkslag och hetta sen upp olivoljan i en stekpanna och blanda med za’atar. Lägg i kärnorna och stek dem tills de fått en rostig färg.
Ta ut auberginen.
Dela den på längden och skär sen skåror i ett rutnät och salta auberginen lätt.
Lägg upp yoghurten i botten på ett fat eller skål. Lägg på auberginehalvorna och häll sen chilioljan i skårorna och på yoghurten.
Strö över färska örter och ev solroskärnorna.
Lämna ett svar