• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

Svinnsmarta luncher för livsnjutare

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Om den här bloggen
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grillat / Ugnsbakad aubergine med vitlöksyoghurt och chiliolja

Ugnsbakad aubergine med vitlöksyoghurt och chiliolja

Cina · augusti 11, 2022 · Leave a Comment

Jag har den där veckan då jag går in och ur semesterläge så därför kostar jag på mig att blogga recept som kan guppa runt mellan både lunch och middag. Aubergine har lite tillagningstid men vad gör väl det när man får en sån len, smakrik belöning. Jag har gjort en liten Reel om hur jag tillagar den på mitt Instagram @lunchhemma men instruktioner kommer såklart i receptet. Du kan även köra auberginen på grillen om du är på det humöret. Då får du passa den lite mer så att den inte bränns men det blir garanterat gott.

I skrivande stund har jag 4 små auberginer som växer ute på altanen. Ni anar inte hur mycket jag längtar efter att få laga något på dem. I den takten de växer gissar jag början av september. ”Den som väntar på något gott….”

Till den rätten gjorde jag diverse små tillbehör. Men det räcker med yoghurten och chilioljan och något grönt på hade inte bara gjort bilden finare. Det hade bidragit med mera smak. Jag rekommenderar persilja eller mynta.

Visst saknas det något grönt….

Du behöver det här för 2 – 4 portioner

  • 2 auberginer
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 msk citronjuice
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 1/2 tsk urfa chili eller annan sort milda chiliflakes
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 nypa salt
  • 1 msk hackad persilja eller mynta
Za’atarrostade solroskärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 msk za’atar
  • 1-2 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

Ta en vass kniv och gör ca 6 stick ner i varje aubergine.

Baka auberginen i ugnen i 40 minuter.

Under tiden blanda olivolja, chili, citronjuice och salt i en skål och yoghurt och vitlök i en annan.

Om du vill göra solroskärnorna så kokar du upp 1-2 tsk salt i 2 dl vatten. Lägg i kärnorna och koka i 3-5 min. Häll av i ett durkslag och hetta sen upp olivoljan i en stekpanna och blanda med za’atar. Lägg i kärnorna och stek dem tills de fått en rostig färg.

Ta ut auberginen.

Dela den på längden och skär sen skåror i ett rutnät och salta auberginen lätt.

Lägg upp yoghurten i botten på ett fat eller skål. Lägg på auberginehalvorna och häll sen chilioljan i skårorna och på yoghurten.

Strö över färska örter och ev solroskärnorna.

Filed Under: Grillat, Grönsaker, Helglunch, Medelhavssmaker, Middag, Såser, Sommarluncher, Sommarmat, Tillbehör, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Chiliolja, Solrosfrön, Yoghurtsås, Za’atar

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Broccoli Bulgur Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ris Rödbetor Sobanudlar soppa Spenat Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Tahinisås Toast Tomatsallad Tomatsås Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Frågelåda
  • Fredagsunnet
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Leftover rescue
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Dinkel- och rågknäcke
  • Jag-älskar-dig-soppa med potatis- och ostrestplätt
  • Linguini med ostronskivling, Pecorino och citronzest
  • Mumsmacka på slattmjölsbröd
  • Grönkål i söt sesamsås med omelett och Tonkatsusås. Och så ett skönt flow…
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2023