Köper du mat med de skriktigt röda prislapparna? Det borde du. Om inte för att spara pengar så åtminstone minska matsvinnet. Syrad grädde är en av mina favoritprodukter och häromdagen sprang jag på den för FEM SPÄNN! Egentligen en helt orimligt prisdumpning eftersom det absolut inte var något fel på den och den höll sig ytterligare en vecka innan jag lagade något på den.
Men ledsen är jag ju inte eftersom det blev en väldigt god middag för fyra. Förvisso är det här en lunchblogg men ibland får man göra undantag. Tillsammans med en stor zucchini, salta mandlar, citronzest, färsk salvia och lite riven parmesan på toppen blev det här en sån bra vardagsmiddag.
Näe, du kanske inte har salta mandlar hemma. Men du kan du enkelt koka upp en kastrull med 1/2 liter vatten och 1 1/2 msk salt och så kokar du mandlarna 5 minuter. Et voilà!
Du behöver det här för 4 portioner
- 400 g pasta
- 3 dl syrad grädde
- 1 dl salta mandlar
- 1 stor zucchini
- 1/2 dl riven parmesanost
- 8-10 färska salviablad
- zest från 1 citron
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Koka upp riktligt med vatten och salt till pastan ( 1/2 msk salt till 100 g pasta)
Skiva zucchinin tunt på en mandolin. Salta den lätt och låt stå i 10 minuter. Därefter kramar du ur vätskan ur den. (du kan lägga den direkt i stekpannan men jag tycker den får mer smak om man kramar ur lite vätska innan)
Hetta upp en stor stekpanna med en dryg msk olivolja och lägg salvian och zucchinin och stek lätt.
Samtidigt kokar du pastan enligt förpackningsinstruktionerna.
Häll den syrade grädden över zucchinin och låt puttra på låg värme.
Hacka mandlarna grovt och riv parmesanen.
När pastan är klar lyfter du över den direkt med en hålslsev till stekpannan med grädden och zucchinin. Rör ihop och smaksätt med salt och peppar och citronzest. Strö över mandlarna och parmesanosten.
Toppa med extra olivolja och svartpeppar.
Lämna ett svar