Jag hade gått och suktat efter potatissallad i flera dagar. Jag hade så fina korvar från Frankly Foods som jag ville äta med något fräscht. Jodå, det händer att vi äter kött. Men det är väldigt sällan, alltid noga utvalt och Svenskt såklart, så här kommer en väldigt kort utläggning om det valet.
Det här är ett viktigt men svårt ämne att navigera i. Att köttkonsumtionen och dess konsekvenser för miljön och hälsan är orimliga går inte att förneka. När det kommer till vad vi äter är jag helt övertygad om att uttrycket ”ingen kan göra allt, man alla kan göra något” verkligen kan göra stor skillnad. I vår familj har det skett som en gradvis förändring i vilka produkter som vi helt slutat äta och det är en ständigt pågående process allteftersom vi får mer kunskap. Att göra förändringen stegvis är helt klart enklare och när jag ser tillbaka så har vi avverkat ganska många steg och lagt många dåliga vanor bakom oss. Med det sagt, är jag är fullt medveten om hur svårt det är att alltid ta rätt beslut. Inte minst när man har barn i huset. Det är också en fråga om både pengar, vanor, inspiration och såklart kunskap. I den mån jag kan inspirera till att äta mer vegetariskt, minska köttätandet till en sund mängd för miljö och människa att välja det bästa alternativet vill jag göra det. Men framförallt att inte slänga mat. 19 kg matsvinn/person och år är inget man skämtar bort. Tänk bara om vi kunde minska den siffran med ett par kg per person. Hur stort vore inte det?
Slattdressing är den bästa dressingen och vad du skulle kunna ha i salladen
Med det sagt, tillbaka till potatissalladen. Jag gjorde som vanligt och öste ner allt möjligt gott och band ihop den med smakerna jag ville ha. Alltså hade jag en liten bit rödkål och en lika liten bit spetskål, gårdagspotatis och några rödbetor som jag bakade i ugnen. Allt knöts ihop med den bästa slattdressingen gjord på dijonsenap, majjo, och diverse slattar av gräddfil, créme fraiche och yoghurt. Passade på att tömma en burk med några kaprisar, några ensamma cornichons och en kvist persilja.
Från potatissallad till POTATISSALLAD!
Men nu till den riktiga vinnaren. Vindruvor? (som jag äter lika sällan som jag äter korv) Jag vet inte om det finns något som är lika gott till korv som vindruvor? Kanske, kanske inte. Man faktum är att de gör all skillnad för den här blygsamma anrättningen. Det är något med salt och fett som blir dubbelt så gott med sött och syrligt. Om du nu inte har vindruvor så är ett äpple av syrligare sort gott också.
Du behöver det här för 4 portioner
Med tanke på att min sallad bestod av vad jag hade hemma så tycker jag att du ska utgå från vad du har. Du kanske har andra rotfrukter t.ex. Ba’ ös i och testa vetja!
- 6 potatisar
- 2-4 rödbetor
- Rödkål/spetskål
- 1 msk kapris
- 4 cornichons (eller annan picklad grönsak)
- 1/2 rödlök, schalottenlök, eller salladslök
- 1 msk valfri ört, t.ex. timjan, persilja, dill…
- 1 handfull vindruvor
- 1 dl av valfri syrade mejeriprodukter
- 2 msk majonnäs
- 1 1/2 tsk dijonsenap
- 1 tsk honung
- salt och peppar
Gör så här
Blanda, kapris och cornichons med majonnäs, dijonsenap, honung och creme fraiche/yoghurt/gräddfil. Smaksätt med salt och peppar.
Blanda i resten av ingredienserna och rör ihop.
Avsluta med delade vindruvor och hackade örter.
Lämna ett svar